Nybörjarstudent behöver feedback!
Sök:

Nybörjarstudent behöver feedback!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Filippa

ställde för sedan frågan: Nybörjarstudent behöver feedback!

Hej!
Jag är en student på 23 år som precis börjat intressera mig för fonder. Jag avser att spara minst 300 kr i månaden i 10+ år. På sidan av har jag även en ekonomisk buffert så jag känner att jag kan ha rätt hög risk. Just nu ser min portfölj ut såhär:
40 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
60 % Länsförsäkringar Global Indexnära
Har ni förslag på några ändringar?
Mvh
Filippa

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Filippa!

Bra stt du börjar nu. Jag önskar att visste det jag vet idag om privatekonomi när jag var 23.

Om du vill ha den fördelningen så måste du lägga minst 1000:- varje månad. I princip alla fonder köps för minst 100:- och då går inte matten ihop på 300:-.

Jag funderar på om du inte ska lägga allt i LF Global, eller min favorit SPP Aktiefond global A. Där kan du gott spara 300:- varje månad på så lång sikt. När du närmar dig möjligheten att kunna spara minst 1000:- kan du börja vikta om och ändra sparplanen så du fortsätter spara efter nya fördelningen.

Sen är det alldeles för mycket Sverige för min smak i ditt förslag, men jag säger inte att det är dåligt, bara att jag inte hade valt så. Spiltan-fonden är det inget fel på i sig. Jag själv kör bara globala indexfonder, inget annat.

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fonderna behöver inte köpas med jämna hundralappar !

  I detta fall skulle det gå utmärkt att månadsspara så här:

  Länsförsäkringar Global Indexnära 180 kr
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 120 kr

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 2. Vit pil

  Håkan, du har helt rätt! Mitt åt. Jag hade andra matematiska formler i huvudet vid stunden:-)

  Jag höll på att räkna på en 10%-fördelning i ett annat sammanhang så jag blandade ihop det. Jag ber om ursäkt.

  Oaktat detta misstag så är det ändå för mycket Sverige för min smak.

  Lycka till Filipa oavsett vad Du väljer.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-26 klockan 08:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.