Nyckeltal och grafer för uppföljning av portföljer
Sök:

Nyckeltal och grafer för uppföljning av portföljer

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oscar

ställde för sedan frågan: Nyckeltal och grafer för uppföljning av portföljer

Hej och tack för en intressant och engagerande blogg!

Jag undrar om Jan, eller andra läsare, kan rekommendera verktyg för att följa upp sin portfölj och få ut relevanta nyckeltal, statistik och grafer

Jag har en 60/40-portfölj hos Avanza, men är inte helt nöjd med de ”portföljrapporter” och nyckeltal som jag kan få på Avanza. Det viktiga för mig är ju utveckligen för portföljen som helhet (gärna uppdelat efter de olika tillgångsslagen: aktier, ränte, osv.) och inte hur enskilda investeringar gått sedan köp. Det senare påverkas ju också kraftigt vid den årliga ombalanseringen.

Tips mottages varmt!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Oscar,
Jag tycker att det viktigaste när man följer upp sin portfölj är vad man förväntar sig.
Jag tycker inte att Avanza har speciellt bra portföljrapport, det jag generellt är intresserad av är volatilitet och sharpekvot (den första beskriver ju hur mycket min portfölj har varierat under året, och den andra beskrivet hur mycket avkastning jag har fått per volatilitet), men inget av dem säger någonting alls om jag inte tar i beaktan vad för investeringar jag har.

Jag skulle säga tvärtom för din del, du skriver att du skulle vilja ha det uppdelat efter de olika tillgångsslagen, jag skulle säga att det viktiga om man har en t ex. 60/40 portfölj är att man inte stirrar sig blind på avkastning. Du har ju valt att ”bara” ha 60% aktier, du kan alltså inte gärna jämföra dig med något relevant index (i en uppgång), för du kommer ju ”hamna efter” så länge börsen går upp.

Jag har gjort det som så att jag delar upp mitt sparande i olika portföljer istället, två portföljer för aktier, en för fonder. Aktierna delar jag upp i två, en extremt långsiktig (10+ år) och en med en kortare horisont (~3-5 år).

Annars skulle jag säga att ett relevant index att jämför sig mot är SIX30 Return Index, men det gäller främst aktier/aktiefonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar, Martin! Intressant att höra hur du löst uppföljningen genom att lägga tillgångsslagen i olika portföljer. Men det känns som något av en nödlösning då det ju är den balanserade portföljen son helhet som är intressant.

  Är det någon annan som vill dela med sig av hur ni följer upp och utvärderar era portföljer, tar fram nyckeltal och tabeller, osv?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.