Nyemission
Sök:

Nyemission

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Nyemission

Kanske är en dum fråga av en nybörjare, men…

Äger aktier i SAAB och de ska ju göra en nyemission nu. De nya aktierna har teckningskursen 225kr. De aktier jag har nu ligger högre i pris. Kan man då sälja sina nuvarande aktier och köpa nya till ett förmånligare pris vid nyemissionen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nyemissionen är riktad mot befintliga aktieägare så svaret är nej. Om du säljer dina aktier får du ingen teckningsrätt och får inte vara med i nyemissionen.

Det du i så fall får göra är att behålla dina aktier, köpa nya under emissionen och sedan sälja av den ”övervikt” du hamnar i. Om det är värt pengarna beror på vad som händer med aktiekursen efter att nyemissionen är genomförd.

Där finns det alldeles för många parametrar att ta hänsyn till, tycker jag. Dagens aktiekurs är baserad på hur stor del dagens aktieägare äger av företagets tillgångar och framtida vinster/utdelningar. Efter nyemmissionen kommer det finnas 20% fler aktier, det vill säga att de aktier du äger nu kommer få lägre del av företagets kapital och utdelningar. Samtidigt ökar företagets kapital med 6 miljarder kr som de kan omsätta för att förhoppningsvis få ännu mer vinst i framtiden. Beroende på exakt hur kalkylen för sölt det gär ser ut så kan aktierna dagen efter nyemissionen sjunka ner till priset för teckningskursen, eller så stiger värdet på de nytecknade aktierna upp till nuvarande värde på befintliga aktier. Det finns därför tre alternativ, och vilket som är bäst är svårt att säga utan att räkna riktigt ordentligt:

 1. Du deltar i nyemissionen (för att du tror att de nya aktierna kommer stiga mer i värde än vad dina nuvarande kommer sjunka)
 2. Du behåller dina nuvarande aktier utan att delta i nyemissionen
 3. Du säljer av dina aktier (för att du tror att de kommer sjunka i värde vid nyemissionen och du tror inte att det kompenseras av att de nya aktierna ökar i värde)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  4. Du säljer teckningsrätterna

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-17 klockan 09:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.