Nyss startat mitt 4 hinkar-sparande. Smart eller dumt att fylla hinkarna parallellt lika mycket i dessa tider?
Sök:

Nyss startat mitt 4 hinkar-sparande. Smart eller dumt att fylla hinkarna parallellt lika mycket i dessa tider?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kevin

ställde för sedan frågan: Nyss startat mitt 4 hinkar-sparande. Smart eller dumt att fylla hinkarna parallellt lika mycket i dessa tider?

Aldrig sparat pengar på börsen innan. Men senaste tiden har jag plöjt bl.a. Jans material, artiklar och videos och precis satt upp mina 4 hinkar hos Lysa.

Min plan var att följa Jans princip om vilken ordning man fyller hinkarna. Men då läget ser ut som det gör på börsen just nu, och med hänvisning till Jans senaste YouTube-video om ”Är det dags att köpa nu?” så pratar han om att det (just nu) kan vara en god idé att öka sitt månadssparande och/eller höja sin risk.

Då tänkte jag att istället för att fylla en hink i taget (Buffert > Mellan > Passiv) så fördelar jag mitt månadssparande jämnt mellan samtliga hinkar, tills börsen återhämtat sig, och däreter går tillbaka till original-strategin för hinkpåfyllningen. Jag är inte i behov av pengarna närmaste åren, och jag har turen att ha ett stabilt jobb som är hyfsat opåverkat av Corona.

Några uppenbara saker jag missat med denna strategi? Bra? Dåligt? Tips?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är i näsran exakt samma situation som dig!

Jag har fyllt min bufferthink och påbörjat en mellanrisk 60/40 portfölj på LYSA där jag gjort en insättning på 10.000 kr.

Jag kan spara 10.000 i månaden.

Jag har också lyssnat på senaste avsnittet och överväger att börja sätta undan 10.000 i månadem i en 100/0 portfölj hos LYSA istället under den här nergången.

Alternativt spara kanske 2000 kr i 60/40 och 8000 i 100/0.

Är inte beroende av pengarna på iallafall 8-10 år.

Är rätt kluven, vill följa hinkmodellen men vill inte missa en möjlighet heller.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Finns inget som säger att du inte kan spara en större del i den passiva, just fyra hinkar strategin är en modell för att göra det enkelt att förstå och för att bygga en stabil ekonomi över tid.
  Men anser du själv att du kan frångå denna strategin och göra det på ett eget sätt som kan gynna dig mer, kör på!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-25 klockan 18:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂