Obalansering genom nyinvestering. Good or bad?
Sök:

Obalansering genom nyinvestering. Good or bad?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Obalansering genom nyinvestering. Good or bad?

Snabbversion: Vad blir skillnaden mellan att investera procentuellt enligt Rikatillsammansportföljen och sen ombalansera kontra att löpnande investera i den del som ökat minst/fallit?

Mer utförligt: Finns det fördelar att varje månad sätta in pengar i 25% av varje del och sen varje år obalansera? Jag har nämligen en tendens att vilka kolla hur det står till varje månad. Kanske det är 28% på aktier, 25% på långa, 23% på korta och 24% på guld. Då tenderar jag att sätta in pengar på korta och guld och fördelningen är åter 25%. Har jag inte då köpt när det är billigt? Men misstänker att jag missat sälja när det är billigt? Tar det ut varandra eller blir det en miss i långa loppet?

Någon som tänkt mer på detta?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ditt sätt att köpa i de tillgånger som ”ligger efter” gör att du hela tiden försöker behålla den risk i portföljen som du har bestämt att du ska ha. Det är det neutrala valet och det som jag som matematiskt lagd föredrar.

Om du istället skulle köpa på ett sätt som gör att du fortsätter ha en obalanserad portfölj, då har du i själva verket sagt att du vill ha en annan riskprofil. Du köper då mer i de tillgångar som gått upp mest, jämfört med hur du hade köpt i ditt förra alternativ. I en börsuppgång köper du då förmodligen mer i tillgångar med hög risk så att du får en totalt sett större risk än du hade tänkt. Det går också att se det som du anade att du missar chansen att ”köpa billigt”, eller åtminstone skjuter upp den tills det är dags för ombalansering.

På det stora hela kan du göra på vilket som helst av sätten. Du har ju ändå tänkt ombalansera någon gång om året. Skillnaden blir därför marginell på lång sikt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga att det beror på hur mycket tid du vill lägga. Din lösning blir något svårare att automatisera. Att bara köpa en procentuell fördelning automatiskt hela året skulle i princip inte ta någon tid alls, utöver ombalanseringen varje år. Att varje månad komma fram till hur du ska fördela din insättning kommer ju kräva lite tid och energi från dig.

Sedan kommer du komma till en nivå där det ändå inte kommer att räcka med denna balansering genom insättning. Har du någon miljon och det ligger 3% fel så behövs ju 30 000kr i insättning för att lösa problemet. Men nu hade du kanske tänkt att balansera om årligen ändå, och då spelar det ju ännu mindre roll.

Med det sagt så är det ändå så som jag gör själv i en av mina portföljer. Alltså att köpa olika varje månad baserat på på aktuell fördelning för att försöka få det så balanserat som möjligt. Den går dock i princip likadant som min andra portfölj med samma fördelning men som sköts helt automatiskt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar! Smart att fokusera på tidsåtgången.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar.

Sant att med större belopp kommer mina insättningar spela mindre roll.

Jag har inget emot att lägga tid på något, men om den nerlagda tiden påverkar negativt blir jag sur. Låter som ni är ense om att det spelar mindre roll vad man gör så länge man gör det konsekvent.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag läste den här tråden med stort intresse också. Jag gör nämligen samma sak med ombalansering vid nyinvestering och tänker nu fortsätta med det så länge som det går. Det kostar lite (men inte för mycket) tid att reda ut hur jag ska investera varje månad men jag tycker verkligen att det är kul att göra så.

  Jag sparar regelbundet och, än så länge, med tillräckligt stora belopp så att jag lyckas ombalansera min portfölj vid varje köptillfälle… jag får hoppas att den dagen kommer att mitt månadssparande inte räcker! haha. ;O Då kommer jag förmodligen ändå balansera så mycket som det bara går med fokus på ”köpa billigt”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-28 klockan 12:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.