Obeskattade reserver och överkursfonder
Sök:

Obeskattade reserver och överkursfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonna

ställde för sedan frågan: Obeskattade reserver och överkursfonder

Hur hänger obeskattade reserver och överkursfonder ihop? Bidrar båda till en ökad likviditet i företaget?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En överskattad reserv är  när du skjuter skatten framför dig exempelvis via en periodiseringsfond. Likviditeten ökar men förr eller senare skall skatten ändå betalas. Den uppskjutna skatten kallas för latent skatteskuld.

En överkursfond kan exempelvis uppstå på

följande sätt: Du äger ett AB med aktiekapital 100 000 kr. Bolaget går bra men behöver kapital. Du hittar en person som är villig att bli delägare till 50 procent. Eftersom det inte är rimligt att hen drar nytta av det mervärde som finns i bolaget görs följande konstruktion. Mervärdet beräknas till 50 000 kr. Hen betalar in 100 000 kr som aktiekapital och 50 000 kr blir inbetalning till en överkursfond. Detta stärker givetvis likviditeten.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-21 klockan 17:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.