Obligationer - Risker nu när räntan är så låg
Sök:

Obligationer – Risker nu när räntan är så låg

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av T

ställde för sedan frågan: Obligationer – Risker nu när räntan är så låg

Hej,

Har läst på diverse bloggar och kommentarsfält och även lyssnat på amerikanska ekonominyheter där en del varnar för en ”obligationsbubbla”.

Jag antar att dom syftar på dom långa obligationerna (10-30 år) som man har i rika tillsammans portföljen.

Hur ska man tänka med dessa egentligen? Enligt denna blogg ska man multiplicera marknadsränteförändringen med durationen för att kunna simulera vad som händer ifall räntorna rör sig åt något håll.

Vad händer då med en 30 årig obligation om marknadsräntan stiger med 4%?

30 x 4% = 120%. Blir den värd 0 då? Går den att sälja ifall räntan gått upp 4%?

Är det inte bättre att ha räntefonder fast med lite kortare durationer (3-15 år). Det är ingen stor skillnad i ränta mellan dom…Man kanske tar en onödigt hög risk med långa obligationer.

 

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-09 klockan 01:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.