Obligationsdelen i rikatillsammansportföljen
Sök:

Obligationsdelen i rikatillsammansportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av T

ställde för sedan frågan: Obligationsdelen i rikatillsammansportföljen

Hej,

Kan någon förklara riskerna med långa obligationsfonder på ett pedagogiskt sätt. Tycker man läser allt mer om att vi har en obligationsbubbla och att den största risken är inte aktier utan obligationer då dom ger nästan 0% ränta eller negativ ränta samtidigt som långa obligationer (30 år) riskerar att ge dig en värdeförändring på -90% vid 3% räntehöjning (stämmer detta?).

Köper man en obligation på 30 år med en ränta på 0% för 100 SEK och marknadsräntan går upp med 3% så har man alltså 10 kr kvar. Sedan får man äga obligationen i rätt många år innan man når break-even igen?

 

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-05 klockan 13:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.