Ok variant av globala portföljen?
Sök:

Ok variant av globala portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Ok variant av globala portföljen?

Hej!

Har för närvarande ISK hos Länsförsäkringar (för att optimera bolån, försäkringar mm) som generellt har ett väldigt bra utbud av fonder, men inte riktigt lika brett som Avanza/Nordnet.Har idag stuvat om i mitt sparande utefter senaste rekommendationerna för globalportföljen 2019. Tyvärr finns vare sig:

– SEF independent Investmentbolag

– Plus småbolag Sverige Index (XACT småbolag som föreslagits i annan tråd finns inte heller).

Sammantaget valde jag följande:

– Länsförsäkringar global indexnära (35 %)

– Spiltan Aktiefond investmentbolag (10 %)

– Handelsbanken global småbolag index crit (15 %)

– AMF fonder aktiefond småbolag (5 %)

– SEB Sverige Index (10 %)

– Swedbank Robur Access Asien (5 %)

– DNB Global Emerging markets index (5 %)

– Spiltan Räntefond Sverige (5 %)

– Handelsbanken Realräntefond (5 %)

– Pacific Precious (5%)

Skillnaderna blir alltså:

– SEF-fonden ersätts med Spiltan Investmentbolag (vilket ger ett något minskat engagemang globalt)

– Plus småbolag ersätts med AMF småbolag

– LF tillväxtmarknad ersätts av DNB global (då Jan egentligen tycker den är bäst och jag har möjlighet att skaffa denna via LF)

För att kompensera att AMF-fonden är något sämre valde jag ett något lägre innehav än det rekommenderade för PLUS småbolag. Istället valde jag att öka på LF Global för att kompensera avsaknaden av SEF-fonden för att jämna ut spridning mellan Sverige och globalt.

Har jag tänkt rätt eller borde jag göra en annan fördelning? Jag har jämfört Jans olika alternativ under bästa fonderna 2019 och vad jag kunde se fanns det inga bättre alternativa fonder.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag sitter i samma sitts som dig, dock såg jag att Plus småbolag Sverige index finns hos LF.

Undrar också vad som kan vara en lämplig ersättare till SEF independent Investmentbolag.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    När jag söker fonder via LF:s hemsida hittar jag den med nu, men inte när jag är inloggad och ska söka fonder man kan köpa… Kanske värt att ringa och fråga.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Malin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Malin.

Vad du har gjort det både onödigt krångligt och onödigt dyrt. Varför krångla till det? Långsiktigt 100% LF Global index i Isk. Buffert och kortsiktigt sparande sparkonto.  Lycka till. Läs lite här smaspararguiden se.

Mvh. Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Tycker du krånglar till det lite med så många fonder, kolla istället på Jans ”Förenklade portfölj” under ”Ombalanseringen 2019”. Enklast är såklart 100% Global indexfond, Avanza Global eller LF Global Indexnära, funkar bra på lång sikt och inge krångel!

För att du ska få rabatterna på LF så krävs inte att du ska ha allt sparande just där, våga gå emot din bank, dom behöver inte få reda på det ;)
Du kan fortsätta spara en liten del där för att få rabatten, men kör resterande på Avanza så har du tillgång till Avanza Global och ett stort utbud av fonder!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej. Jag hade mitt ISK hos LF också men flyttade hela mitt sparande till Nordnet (och sedan Avanza). Största anledningen var precis det större utbud och mycket mer informativa webbsidor.

Jag har kvar en del försäkringar osv hos LF och är fortfarande guldkund. För att jag månadssparar 500 SEK i ett ISK där (100% LF Global indexnära) räckte det för att behålla deras förmåner.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-05 klockan 20:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.