Öka handpenning: Amortera eller spara?
Sök:

Öka handpenning: Amortera eller spara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Öka handpenning: Amortera eller spara?

Hej,

Jag och min familj ska spara ihop till en större handpenning än vad nuvarande nettovärdet på vår bostad är och kommer användas inom 2 år.

Funderingen jag har är om vi verkligen skall spara dessa pengar på ett sparkonto eller om vi inte skall ”spara” i bostad genom att amortera.

Säg att sparkontot ligger under 1% och att räntan på bolånet är 1,64%. Vid första anblick så känns det som att vi skulle tjäna mer på amortering.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Amortering funkar! Det är ett sparande. Risken ni tar är att ni kan behöva ta ett handpenningslån och/eller överbryggningslån om ni plötsligt står med dubbla boenden. Det brukar inte vara något problem att få från banken där ni skaffar bolånet.

Det kallas för ett kassaflödesproblem. Ni har kapitalet men det går inte att använda omedelbart eftersom det är bundet i bostaden.

Mitt överbryggningslån har 4,15% ränta. Nu har jag väldigt kort överlapp, bara fyra dagar, så det blir inte många hundralappar. Men det händer att man kan få någon månads överlapp och då äter det upp hela vinsten i din beräkning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-02 klockan 07:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.