Öka i aktier där schablonbeskattning är aktuellt
Sök:

Öka i aktier där schablonbeskattning är aktuellt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Chaman

ställde för sedan frågan: Öka i aktier där schablonbeskattning är aktuellt

Hallå,

Låt säga att jag inhandlade en aktie i bolag AAA för 10 år sedan som idag är upp 10.000%, i en vanlig aktiedepå. Låt säga att marknadsvärdet idag är 10 miljoner, eller i varje fall högt. Skulle man realisera vinsten så är det ju schablonbeskattning som gäller.

Men hur agerar man smartast i en situation där man vill investera ytterligare i bolag AAA? Varje inköp (som inte flyttar omkostnadsbeloppet från schablonbeskattning) innebär ju en direkt förlust på 20%. (sätt in 100kkr och sälj, 20kkr bort i skatt direkt).

Det enda alternativet, som jag ser det, är att starta investera i den aktien i en annan typ av depå? Men med en så stor orealiserad vinst, kvittbar mot eventuella framtida förluster, så känns inte detta alternativet speciellt lockande heller.

Är det så att det bara är att ge upp att öka i bolag AAA och satsa framtida investeringar i andra bolag?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du har kommit så långt som att ”ge upp” finns väl en möjlig väg framåt om än att det kan låta bökig. Kanske bara värt det om du avser köpa in dig i lite större poster.

Starta ett aktiebolag som enbart sysslar med att handla värdepapper och i övrigt ingen verksamhet. Det bör inte kosta mer än 5000kr/år att låta någon sköta den bokföringen. Låt bolaget öppna en kapitalförsäkring, och sätt in dina pengar i AB:t som sätter in pengarna på detta KF-konto. Köp sedan aktierna där.

På så sätt har du som privatperson aktier i två företag, AAA samt ditt egna bolag som du äger till 100%. Du bör då kunna behålla / sälja dina privata innehav i AAA oberoende (sätt ur ett skattemässigt perspektiv) av hur ditt företag väljer att göra. Ditt privata innehav kan du schablonbeskatta när det väl är dags, och nya investeringar sker i ditt företag. ”Du” får tillgång till bolaget och dess utveckling, och kan när som helst öka/minska innehavet via ditt företags KF utan att påverka hur du beskattas privat.

Några tankar:

  • Du får inte rösträtt för ditt nya innehav, iom att du inte äger aktierna, det gör försäkringsbolaget.
  • Du bör inte köpa/sälja aktierna precis samtidigt då du (om än indirekt) riskerar att köpa/sälja till dig själv.

Jag hade inte gjort detta upplägg för mindre än 100kkr på grund av ökad admin och så klart lite kostnader. Men ska du investera säg flera hundra tusen så har du en bra timlön den tiden du behöver lägga på detta. Jag kan ha missat något, men ser inte varför du inte skulle få göra så här, och i och med att du och ditt nya bolag inte är samma skattesubjekt har jag svårt att se hur köp i det ena påverkar skatten för den andra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar men inte helt säker att jag förstår. Låt säga att jag kör på ditt upplägg. Startar ett AB och kapitalförsäkring och via detta investerar 100kkr i bolag AAA. Därefter går AAAs aktiekurs ned 20%. Hur skulle jag agera för att kvitta ut förlusten om 20kkr? Jag får realisera en vinst om 20kkr privat via schablonbeskattning – men sen då? Har ingen erfarenhet av att driva AB.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du köper 100kkr i AAA placerat i ett KF, och aktien går ner 20% har dels 1) ingen förlust gjorts i och med att du inte sålt något, kursen har bara gått ner. Och dels 2) KF är ett schablonbeskattat konto och vinst beskattas inte och förluster kan heller inte kvittas mot något.

 

Jag förstår nog inte riktigt, du har ett enormt innehav i AAA, med så stor vinst att du kan använda schablonmetoden vid eventuell försäljning. Du gillar AAA så mycket att du vill utöka innehavet ytterligare, men undrar hur du ska kvitta en förlust på 20% i närtid. Mitt förslag ovan löser problemet med att du inte (privat) kan köpa fler aktier i AAA utan att trassla till det med GAV:et och schablonmetoden. Det är inte ett bra upplägg om du vill köpa och sälja aktien och försöka kvitta.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ditt förslag ErikA, är ju likvärdigt med att han öppnar en ISK/KF privat, förutom att han slipper ett AB. Men det hjälper ju inte situationen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2020-08-24 klockan 19:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂