Ökat ekonomiskt värde men minskad glädje?
Sök:

Ökat ekonomiskt värde men minskad glädje?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tom

ställde för sedan frågan: Ökat ekonomiskt värde men minskad glädje?

Hej,

Jag har inte hört dig refkletera över pengars minskade värde, förhållande till ens åldern: På samma sätt som en krona kan öka sitt ekonomiska värde över tid, kan glädje av en krona minska över tid.

Själv tycker jag det är en viktig reflektion, då en investering är tidsbelånad glädje.

Uppmålad stereotyp: rik vid –
70 år = dyr champange på ålderdomshemmet …
60 år = 5 år förtidspension …
50 år = gubbvarning vid köp av Porsche …
40 år = för sen Las Vegas resa …

Vad är ditt mål med sparandet? Vad ska du använda pengarna till? När ska du använda pengarna?

Med vänlig hälsning,
Tom Karlsson

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tom,

Väldigt klok reflektion som jag tyvärr inte tror många har gjort.

Jag håller helt med dig och har inget bra svar förutom att jag har upplevt det. Min upplevelse just nu (är fortfarande inte 40 år än) är att de ”gratis” sakerna tenderar bli viktigare. Tid med föräldrarna medan de fortfarande är friska, tid med barnen medan de växer upp över tid och så vidare. Istället för att lägga massa tid på att ackumulera nu, missa det för att spendera i framtiden (som man inte ens vet om man kommer att uppleva).

Det är en av anledningarna till att jag faktiskt spenderar pengar nu (t.ex. genom att Caroline är mammaledig, vi tar rätt mycket hjälp, vi försöker resa med familjen) även om det ”kostar” väldigt mycket framtida avkastning.

Ja, svårt säga något klokare än så just nu. :-)

Jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man behöver inte sätta likhetstecken mellan pengar och glädje. Om du struntar i Las Vegas och Porschen och istället tillbringar mer tid med dina nära och kära i naturen så ökar du sannolikt både glädjen och förmögenheten.

Lite forskning stödjer att du skulle bli lyckligare av att spendera 500.000 kr på en sportbil. Investera istället pengarna och köp frihet för dem.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För mig ska pengarna förhoppningsvis gå till att köpa loss mer tid i olika former. Det kan handla om att ha råd att ta kompledigt istället för att plocka ut övertidsbetalning. Eller att ta tjänstledigt helt utan betalning ett par veckor per år osv. Många i min omgivning har så låga löner/buffertar/höga skulder att de känner att de inte ens har råd att vara sjuka och få en vecka med 80% lön. Det tycker jag är tragiskt.

Även skönt att slippa stressen av att kanske bli arbetslös en dag. Har man kapital så man klarar sig så spelar det mindre roll. Jobbet blir mer en bisyssla man ägnar sig åt för att det är roligt.

Även styrkan att våga vara obekväm mot sin arbetsgivare och ställa tuffare krav. Lever man på marginalen accepterar man saker man egentligen inte borde.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-04 klockan 23:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.