Oklart om sparkonton i artikel
Sök:

Oklart om sparkonton i artikel

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Oklart om sparkonton i artikel

Hej Jan.I artikeln nämns sparande via sparkonto plus hos Avanza men dessa nämns som högrisk/varning. Alltså Collector, Nordax m.fl på grund av deras affärsmodell.Vilket konto avser du att spara kontanter på hos Avanza, det framgick inte riktigt tydligt.Tror det är viktigt att klargöra detta för vi är antagligen många som har pengar hos någon av Avanzas samarbetspartners.https://rikatillsammans.se/ombalansering-2020-corona/#sparkontona

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns inga sparkonto plus på Avanza som är högrisk för dig med under 950 000kr. Det är insättningsgaranti på samtliga. Var i artikeln står att dessa är osäkra? Artikeln rekommenderar denna vad är oklart?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nischbanker är farliga för att dom inte räddas av staten och det kan hända att pengarna som garanteras räcker inte till alla medan systembanker får inte gå i konkurs i EU ,då avstår man för 0,6% ränta i utbytte mot säkerhet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Det finns många nischbanker som har samma insättningsgaranti som storbankerna. Alla Sparkonto+ är sådana. Det är inte de här 10%-ränta-bankerna, det är 0.5%-0.75% på samtliga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det Jan menar (min tolkning) är att nisch-banker som Collector och Nordax har en affärsmodell där dom ger konsumentkrediter med en mycket hög ränta till privatpersoner. Om dessa personer skulle förlora jobben så kommer bankernas inkomster drastiskt att minska och det finns risk att dom får ekonomiska problem. I ett värsta scenario så skulle det kunna innebära att utbetalningar från ditt sparkonto stoppas och dina pengar blir låsta under en tid, kanske månader. Du har alltid en insättningsgaranti från staten men den träder egentligen bara i kraft om banken går i konkurs. Pengarna är aldrig förlorande, men du kommer inte åt dom.

Jag har själv min buffert på Avanza Sparkonto+ men istället på Santander. Santander är en av Europas största banker och har en diversifierad affärsmodell så dom känns som ett tryggare kort.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Intressant svar Rikard. Har själv både Nordax och Collector men stämmer in i ditt resonemang om Santander. Dom borde vara ett säkrare kort än de två andra. Ska ordna med det.
  Frågan kvarstår dock vad Jan menade med tanke på riskresonemanget i inlägget av JFB som han hänvisar till. Vilken sparkonto+ rekommenderar han egentligen sina läsare??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om jag förstått det rätt är största risken att pengarna ”fryses” om man har dem på ett sparkonto+ I Avanza kopplat till någon mindre nischbank, dvs samma scenario som hände med Spiltans räntefond för någon månad sedan. Pengarna kvar, men man kommer inte åt dem.

har jag förstått allt rätt?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Den risken finns för alla banker. Om en bank går i konkurs och insättningsgarantin kickar in så tar det ju ett tag att få tillbaka pengarna. Säkert, men inte likvitt så att säga. Det kan finnas andra skäl till att de fryses också, som inte innebär att en bank har gått i konkurs. Det kanske är lite mer sannolikt att något sådant händer en nischbank, men det är bara kanske. Collector håller väl inte på med att tvätta ryska pengar, det gör ju vissa stora ”systembanker” och det skulle väl kunna ge en bank problem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Att en systembank går i konkurs i Sverige är helt omöjligt även om banken tvättar ryska pengar för att då faller banksystemet ,faller Sverige oxo som Grekland,inte ens där gick stora banker i konkurs bara dom små nischbanker som inte får stöd av staten eller EU ,men insättnings garantin gäller med konsekvenser som nämndes ovan.,vill man inte ha problem välj systembanker och avstå från nischbanker ,den lilla räntan är inte värt risken.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Frågan kvarstår doch trots bra diskussion; vilket sparkonto avser Jan i sin artikel? Han är ovanligt otydlig där anser jag. Rikards svar ovan om Santander är mest intressant hittills. Jan får gärna precisera sig var han avser att placera kontanta medel.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tänker så här. Säkra banker: SBAB (halvstatlig), storbankerna och Santander (insättning via Avanza +). Har jag fel?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Känns vettigt Jobba hemifrån!

Men Collector och Nordax m.fl skulle behöva sig en genomlysning känner jag. Dom verkar efter diskussionen vi haft här falla lite mellan stolarna/ gå under radarn då dom är ”samarb.partner” till Avanza. Hur luriga är dom, alltså alternativbankerna?

Jag saknar dock fortfarande svar från Jan! Var sparar du degen? Vad rekommenderar du? Är alt.bankerna förenat med stor/större risk? Kan vi få ett så att säga spiltanscenario hos dom? Inlåsta pengar men ingen statlig insättningsgaranti som då når fram?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Såg nu att även Coop lanserat ett sparkonto med 0,85% ränta och insättningsgaranti. Vad säger panelen – är det ett säkert ställe att ha buffertsparande på?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Frågan jag ställer mig är hur Coop ”finansierar” räntan?

I övrigt klingar bolagsnamnet positivt och det är alltid viktigt när man vill sälja en produkt. Men nyfiken blir man ju på var deras avkastning kommer ifrån. Detta med avkastning hos alla nischbanker är forum för ett eget reportage då det finns många stenar att vända på i den branchen upplever jag. Reportage om indexfonder osv. börjar bli ointressant. Dom som inte begripit har inte på börsen att göra.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-25 klockan 09:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.