Olika åldrar på barnen - fördelning i sparandet
Sök:

Olika åldrar på barnen – fördelning i sparandet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nilsson

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Olika åldrar på barnen – fördelning i sparandet

Rekommendationen är en fördelning på 90/10 om barnen är max 10 år. Vi har två barn, en som är drygt 9 och en som är 14. Vad är en bra fördelning om man vill spara till båda i samma kapitalförsäkring (som rekommenderas)? Och ska man ändra fördelning över tid, i takt med att barnen blir äldre?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på vad målet med sparandet är, det vill säga när pengarna ska användas till. Om de ska ha pengarna när de fyller 18 i kontanter då skulle jag rekommendera att börja sänka risken. Men om de ska fortsätta vara investerade även efter 18 års dagen då kan man lika gärna låta fördelningen vara.

Man brukar prata om att låta pengarna vara investerade med 10 procent i indexfonder per år man kan låta pengarna vara i fred. Det är därför jag säger 90 procent om barnen är under 10 år. Är de 14 år då är det fyra år kvar och då skulle det kunna vara lämpligt att minska till 40/60 om de ska ha pengarna för att användas på sin 18 års dag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Vi har nog tänkt att den äldste ska få ta ut 25% vid sin 18-årsdag och sedan vänta som du förslagit med resten tills den yngsta fyller 18. Så jag kanske sänker risken något då, men inte så mycket som till 40/60. Det känns bara som att det blir lite orättvist för den yngre som får ett sparande med lägre risk än vad som ”behövs”.

  Vi har redan sparat en del under en tioårsperiod i rena aktiefonder (månatligt sparande).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nilsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 21:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.