olika alternativ av sparande
Sök:

olika alternativ av sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anneli Borg

ställde för sedan frågan: olika alternativ av sparande

Hej,

Jag vill förbättra mitt sparande och har läst en hel del här på er sida. Känner mig helt snurrig och inser att det passar mig bäst med global indexfond eller fondrobot.

I eran ”kom i gong med sparandet, steg för steg_ rekommenderar ni fondrobot för alla ”hinkar”, men i andra artiklar och svar på frågor rekommenderar ni  global aktieindexfond som avanza och länsförsäkringar. Vad är skillnaden?

Om man väljer Avanza global eller länsförsäkringar global indexfond- är det bra att välja dem för både mellanrisk hink och passiv hink så som ni rekommenderade fondrobot.

Hoppas ni förstår min fråga.

Vänliga hälsningar Anneli

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hinkstrategin ska vara en hjälp att strukturera sparandet utifrån hur lång tid du kan låta pengarna vara och därmed vilken risk du är benägen att ta. I en bufferthink bör risken vara vara mycket låg, eller obefintlig, och finnas på t. ex. sparkonto med insättningsgaranti. I övriga hinkar spelar tidshorisonten roll för hur stor andel aktiefonder du kan tänka dig att ha – en vanlig rekommendation är 10% för varje år du kan låta pengarna vara. Resten av hinkens placeringar bör då vara placerat med låg risk.

Vad gäller Avanza global och Länsförsäkringar global indexnära så fungerar de bra att ha i såväl mellanriskhink som passiv. Du kan så klart ha med fler fonder i hinkarna också, om du vill. Skillnaden mellan hinkarna ska istället synas på hur stor andel av hinkarna som är placerade i aktiefonder, dvs hur hög risk som tas.

När det gäller fondrobot eller inte är frågan du ska ställa dig egentligen: vill du låta en fondrobot sköta en del av jobbet åt dig (kontinuerliga ombalanseringar t. ex) och betala en slant för det, eller vill du lägga ner lite mer tid och ta hand om helheten i sparandet själv.

Hoppas du fick någon hjälp av svaret!

Mvh

Mathias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-29 klockan 16:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.