Olika avgifter för samma fonder beroende på förvaringsinstitut
Sök:

Olika avgifter för samma fonder beroende på förvaringsinstitut

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Markus

ställde för sedan frågan: Olika avgifter för samma fonder beroende på förvaringsinstitut

Är det någon som fördjupat sig i att jämföra olika aktiefonders fonder i olika förvaringsinstitut, t.ex.: har en specifik SEB fond olika avgift om den ligger hos Skandia eller Avanza? Är det på samma sätt i tjänstepensionsförsäkring som traditionell fond i depå eller ISK?

 

Bakgrunden är att jag funderar på att flytta min tjänstepension från Skandia till Avanza. Jag har olika fonder, t.ex. Goldman Sachs, Swedbank, Länsförsäkringar, SEB, JP Morgan osv. Avgiften för förvaringen är 0,0% hos Avanza och 0,5% hos Skandia. Flyttavgiften är ganska stor (2%) när man lämnar Skandia och Avanza täcker bara en minimal del. Frågan är om jag behöver ta i beräkning att Avanza också har högre eller lägre avgifter per ingående fond.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avanza har inte högre avgifter. Vissa avgifter inom tjänstepensionslösningar har rabatterade avgifter, men Avanza lägger inte på något.

Jag har själv flyttat två tjänstepensioner till Avanza; en från SEB och en från SPP. Jag har placerat hela kapitalet i SPP Aktiefond Global A som kostar 0,30%. Den hade jag hos SPP också, innan flytt, och den kostade också 0,30% där. Jag har också en ITP hos SPP som är placerad i samma globalfond och den är rabatterad till 0,18%.

Avanza täcker upp till 1000:- av flyttavgiften.

Jag vet inte hur lång tid du har kvar, eller hur mycket pengar det är, men avgiften på 0,5% oavsett fonder kommer äta upp mycket av ditt kapital över tid. Jag utgår ifrån att du kontaktat Skandia och kollat att du kan flytta din tjänstepension till Avanza, för alla går inte att flytta.

Vilka fonder har du idag samt vilken fördelning har du?

Jag tycker det är intressant med tjänstepensioner och är nyfiken;-)

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-30 klockan 13:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.