Olika globalfonder
Sök:

Olika globalfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Olika globalfonder

Hej, jämförde just

Swedbank Robur Globalfond A med

Länsförsäkringar Global Indexnära och ser en skillnad på 15% på en 5-årsperiod.

Vad är poängen med att välja en billig fond när det ser ut som att den extra värdeökning en får i exvis Swedbanks fond kompenserar för den något högre avgiften?

Ska det löna sig på sikt att välja Länsförsäkringar ändå? Säkert olika risk och kanske innehav men ändå…

 

Mvh Anna

Det finns 7 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det klart du ska välja Swedbank. Om du har fonden på ett ISK konto kan du köpa Länsförsäkringar för en liten summa och kontrollera hur fonderna utvecklas. Om Swedbank inte sköter sig kan du ju enkelt byta.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har Avanza Global och tänkte att komplettera med andra globafond som följer andra index men vet inte. Alla global fond överlappar med stora bolag som Microsoft, Visa, Amazon osv

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mellan 1/1 2014 och 1/1 2017 gick Swedbank Robur Globalfond A upp med  37% medan Länsförsäkringar Global Indexnära gick upp 56%.

Januari 2018- december 2019 var Länsförsäkringar-fonden också bättre.

Det beror helt på vilka datum du tittar på.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sedan början av december 2019 är Swedbank drygt 6 % bättre än LF. Vad som hänt för flera år sedan är historia. Framtiden kommer inte att kopiera historien!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Exakt Miljonären, men även december 2019 är historia. Det finns ingen garanti för att fonden kommer att fortsätta överprestera. Däremot är det garanterat att du betalar lägre avgift för den billigare fonden.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anna

Swedbank Robur Globalfond A är en aktivt förvaltat fond ingen passiv indexfond som Länsförsäkringar Global Indexnära. Det är lite som att jämföra päron och äpplen.

Det finns några få aktivt förvaltade fonder som slår index över lång tid men hur kan man veta vilken dom är bland tusentals andra, Så därför tycker jag att det är bättre med ett passivt index sparande och det är också vad forskningen visar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fondavgiften är helt betydelselös. Man får dock normalt bättre fonder om man betalar högre avgift. Det är som vanligt ..man får vad man betalar för!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det här är helt inkorrekt information. Fondavgiften är oerhört betydelsefull och man får inte alltid vad man betalar för. Vissa fonder som tar ut hög avgift presterar, men oerhört många gör inte det. Indexfonder kommer sällan att vara bäst enskilda år, och ibland bli slagen av vissa aktiva fonder över längre tidsperioder, men hur vet man i förväg vilken fond det är?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  A
 2. Vit pil

  Hej Erik

  Det är inte det som forskningen visar utan höga fondavgifter har en väldigt stor betydelse över tid. Säg att den globala aktiva fonden har en förvaltningsavgift på 2% detta är på hela kapitalet och ta det gånger 40 år, göra samma räkneövning på en global som har en förvaltningsavgift på 0.11-0,22 Det du förutsätter är att du kan med säkerhet hitta en aktiv fond som ska slå sitt index med minst 1,8% över en tidsperiod på 40 år.
  Men om man tror att man själv kan hitta fonder/aktier som slår index över en lång tidsperiod så går det inte att argumentera emot det. Det vi vet är att det är väldigt få människor i hela världen som har lyckats med det. Om det vore så enkelt så skulle nästan varenda aktivt förvaltat fond slå index och så är det inte
  Här kan du enkelt räkna ut det
  https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Det är klart att dem som vill ha aktiva fonder och betala höga avgifter får gärna ha dem. Det gillar bankerna bäst. De som investerar så är guld värda för bankerna. Då banken tar åt sig 50% av fond avg.  Så klart om man har tur och är långsiktig kan man lyckas bra även med dyra aktiva fonder. En sak ska ni ha i åtanke att majoriteten av Avanza kunder har varit mycket sämre än Avanza Zero 9 år av11. Det är statistik. Sedan klart att det finns så många fonder förall med en avg från 0 – 3%. Då är det fritt fram att handla. Varför skulle jag övertala någon som tycker att dyrt är mer värd i fondvärlden när dem som investerar aktivt i bästa aktiva fonder tror att dem blir bland dem 1% som slår index på 15 årssikt. Om du vill bli riktigt rik ska du investera i rena aktier då du sparar ca. 1,2% varje år i fond avg. Sedan är viktigast av allt om man lyckas spara ganska mycket månadsvis. Det gör största skillnad långsiktigt. Det är fritt land för alla. Lycka till.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ta en titt på vad jonas på morningstar skrev om globalfonder här om dan .

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 2. Vit pil

  Själv har jag koll på allt sådant vad, Jonas skriver och vad andra smarta människor skriver om. Jag är nöjd med 100% LF Global indexnära. Dem andra, som gillar aktiva dyra är det fritt fram. Lycka till.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-25 klockan 17:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.