Olika kostnad för samma fond?
Sök:

Olika kostnad för samma fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Olika kostnad för samma fond?

Jag lyssnade precis på avsnitt #36 om Coeli och tyckte det lät superintressant. Det avsnittet har ju lite tid på nacken, men vad är er syn på Coeli idag?

Jag funderar på att spara lite i Coeli global Selektiv så här kommer ett par nybörjarfrågor:
– Kostar det olika att spara i den beroende på vart jag köper? Det går ju t.ex. att köpa direkt på deras hemsida, men den finns även på Avanza.
– Jag har lite svårt att hänga med på de olika avgifterna. Det finns ju årlig avgift, förvaltningsavgift, total avgift, avanzas ersättning osv osv. Vad betyder dessa egentligen?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

– Jag har lite svårt att hänga med på de olika avgifterna. Det finns ju årlig avgift, förvaltningsavgift, total avgift, avanzas ersättning osv osv. Vad betyder dessa egentligen?

Det enda som egentligen spelar någon roll är avkastningen och den visas alltid efter att alla avgifter är dragna.

  • Förvaltningsavgift, löpande avgift eller årlig avgift är den avgift som förvaltaren tar ut från fonden för att göra sitt jobb, den täcker löner, kontor, resor, fikabröd mm.
  • Transaktionskostnader är kostnader som uppstår i samband med köp och försäljning av värdepapper i fonden, t.ex. courtage.
  • Avanzas ersättning är en provision som Avanza erhåller för att erbjuda fonden till sina kunder.
  • Total avgift är summan av alla avgifter som belastar fonden, t.ex. förvaltningsavgift, transaktionskostnader och Avanzas ersättning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aktivt förvaltade fonder som handlas i SEK är oftast lite billigare hos SAVR. Man får vara försiktig med fonder i andra valutor, deras valutaväxlingsavgift är riktigt hög.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-11 klockan 10:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.