Olika portföljer för olika sparmål?
Sök:

Olika portföljer för olika sparmål?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann

ställde för sedan frågan: Olika portföljer för olika sparmål?

Hej Jan!

Tack för en fantastisk blogg!

Jag har en fundering kring det här med olika portföljer för olika sparanden. Jag har just nu en barnportfölj till barnen, en ”pensions”-portfölj (pengamaskin) enligt nybörjarportföljen men även ett sparkonto för buffertsparande och ett sparkonto för målsparande (med liten ränta). Men nu funderar jag på hur jag ska göra med dessa sparkonton. Jag tänker mej att pengamaskinen är låst och inte ska användas förrän pensionen (om sisådär 35+ år) medan buffertsparandet ändå ska kunna användas om det händer något. Ska jag ändå sätta ihop dessa eller ska jag ha två olika portföljer med olika risker? Vilka portföljer ska jag välja för vilken typ av sparande?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag ser inte riktigt poängen med två buffertsparande-konton. Givetvis kan det ge en mycket bättre överblick. Om inte du har några avgifter eller att det går åt en massa tid att hantera två konton, tycker jag att du ska låta dem vara.

Du ska däremot inte lägga in dina buffertpengar i fondportföljen tycker jag. Pengar som du akut kan behöva kan gott ligga på ett sparkonto med lite ränta.

Du bör heller inte bunta ihop din barnporfölj med din pensionsportfölj om det var det du syftade på.

För barn och pensionsportföljerna, tycker jag däremot att du kan följa rikatillsammans globala barnportfölj, där du har drygt 10% räntor och resten i aktiefonder. Om du sparar i +35 år är 40% räntor (enligt nybörjarportföljen) alldeles för mycket. Du går miste om potentiella uppgångar med för mycket räntor.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-14 klockan 10:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.