Oljeraset
Sök:

Oljeraset

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av John Wallsten

ställde för sedan frågan: Oljeraset

Hej! Nu när Brent oljan rasat över 60% på 3 månader är det inte dags att köpa i råvara nu då?

Snart flyter det ju bokstavligt talat på gatorna…

Vad är det jag missar här? Det är ju inte så att vi plötsligt kommer sluta konsumera olja och hur i helsike kan då värdet minska så mycket plötsligt på en råvara liksom?

hälsningar,

John

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

.. var det inte bland annat därför att oljepriset rasade så mycket som det gjorde.. Det uppstod ett överskott och överproduktion precis för att det förmodligen kommer bli mycket lägre konsumtion av olja på grund av av alla lockdowns, minskat efterfrågan och det ekonomiska marknadsläge.

Vi började alltså plötsligt sluta konsumera olja nu… och en bra tid framöver.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo exakt, men det är helt orimligt att avstannandet i konsumtionen kommer vara bestående. Om vi nu förutsätter att ekonomierna hämtar sig närmsta 2-3åren. När samhällena är på rull igen har jag svårt att se att det finns alternativa lösningar till ett problem som expertisen sagt skulle ta decennier att bygga upp. Änsålänge är väl ändå oljan ”blodet” som håller igång vårat konsumtionssamhälle!?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John Wallsten

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Problemet blir att lyckas investera i oljan på ett sätt där du får betalt för risken. Samma problem som med alla investeringar. Om du köper aktier i ett oljebolag, hur vet du då att det bolaget inte går i konkurs? Om du köper aktier i alla oljebolag så står du ändå med risken att det blir utkonkurrerade av uppstickare som du inte äger. Köper du warranter så måste du har datum för hur länge krisen ska pågå. Köper du oljefat så ska du förvara dem någonstans. Köper du certifikat i Brent-olja så gäller det att Nordsjön står sig i konkurrensen med andra oljekällor. Inte så roligt för dig om oljeplattformarna läggs ner för att det är billigare att spräcka berg i Nordamerika.

Jag säger inte att detta är omöjligt för det kan jag faktiskt ingenting om. Jag är bara en killgissande småsparare och tycker inte ens att sådana här investeringar är särskilt intressanta. Jag lyfter bara några av problemen som JAG hade läst på om innan jag skulle göra en sådan här investering.

Gemensamt för alla sätten att investera är att du har två problem:

 1. För att göra vinst måste du göra en bättre bedömning av läget än vad resten av marknaden gör.
 2. Den förväntade riskjusterade avkastningen bör vara minst lika god som andra alternativ, till exempel en indexfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hm, funderar… Certifikat är väl att man köper fysisk olja? Då borde det kvitta vem som är leverantören, har man certifikat till ett värde av ex. 1 fat där råvaran sedan stiger med 60% kvittar det väl om företaget som tog upp det går på knäna?

  Jan & Carolin, ni refererade i något avsnitt till W.B ”Buy When There’s Blood in the Streets”. Min grundfråga är nog egentligen om inte samma ”uttryck” gäller för råvaror som för aktier!?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny Wallsten
 2. Vit pil

  Jag håller med Emil. Det känns som en ytterst ytlig analys att man ska köpa olja nu bara för att priset gått ner mycket och att tappet på efterfrågan rimligtvis är tillfällig. Om detta stämmer, varför gör resten av marknaden en helt annan bedömning?

  Om jag också får killgissa så tror jag att din bedömning John stämmer, i alla fall på sikt, men att risken i en sådan investering är så hög att få vill ta den chansningen. Lite som Emil är inne på, den riskjusterade avkastningen är antagligen rätt låg i olja just nu – dvs high risk, high reward.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
 3. Vit pil

  Anledningen till att oljepriset blev negativt beror förresten just på sådan här spekulation. Investerare köpte warranter och lovade därmed att ta emot oljefat vid ett visst datum i framtiden. Tanken är att man säljer vidare kontraktet när datumet närmar sig. Nu var det inte längre någon som ville köpa olja när datumen närmade sig, så för att finansvalparna skulle slippa ta emot oljefartyg vid sin port blev de tvungna att betala någon för att ta över kontraktet!

  Här är en kul beskrivning av när detta hände genom slarv en gång: https://thedailywtf.com/articles/Special-Delivery

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-22 klockan 00:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.