Olönsamt att fondspara i KF/ISK?
Sök:

Olönsamt att fondspara i KF/ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Olönsamt att fondspara i KF/ISK?

Hej

 

Jag tog den av konversationen i ett kommentatorsfält och skulle vilja få mer kunskap/insikt och hoppas att ni kan hjälpa mig att bena ut vad som är ”rätt” och ”fel” samt komma med kloka inspel. Vem har rätt nedan, T eller R?

 

T: Om du har som plan att bara stoppa in pengarna i fonder (läs: köpa fonder) och inte plocka ut dem (läs: sälja) förrän barnen växt upp skulle jag räkna på om du verkligen tjänar på att ha pengarna på ett ISK-konto kontra att ta skattesmällen när ni väl säljer fonderna. ISK är mest lönsamt när man håller på att köper och säljer lite mer och inte bara köper.

 

R: Schablonskatten på fonder är ju skyhög (i storleksordning lika stor som fondavgiften). Om man bara köpte aktier så skulle man kunna spara på depå, men fonder blir ganska dyrt om man räknar på det.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kan hända att jag hunnit med en tankevurpa här då jag gjorde det här lite snabbt med ränta-på-ränta-kalkylatorn här på sidan.

Antag att vi sparar 1000 kr i månaden. Antag 8% i genomsnittlig årsavkastning på aktiemarknaden. Antag att vi sparar i ett ISK med en skattesats enligt 2018 års regelverk.

Efter 25 år med ISK har värdet på kontot ökat till 892 567 kr (avräknat skatten varje år)

Efter 25 år har värdet på ett sparkonto med 0% blivit 300 000 kr

Efter 25 år  i värdepappersdepå (antag ingen skatt under spartiden) har värdet på kontot blivit 947 453 kr.

Om vi då säljer av samtliga innehav efter 25 år får vi följande:

Försäljning av innehav på ISK: 892 567 kr netto

Försäljning av innehav på värdepappersdepå:
300 000+ (947 453 – 300 000)*(1-0.3) = 300 000 + 453217,1 = 753 217,1 kr netto

Differens: 892 567 – 753217 = 139350 kr

Dvs kostar det dig 140 000 kr i skatt på värdet i värdepappersdepån på 25 års sikt.

När det gäller att köpa/sälja/byta fonder/aktier är det tveklöst kostsamt att göra det på ett värdepapperskonto, då betalar du 30% av eventuell vinst. Dessutom får man då även hålla koll på nettovinsten över året då man själv får kvitto vinster mot förluster. Detta behöver man således inte göra med ISK/KF i och med att de schablonbeskattas.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Olof. Jag blev förvånad när jag hörde någon rekommendera ett VP-konto för ISK. Och din presentation ovan här längst ju inga tvivel hos mig, jag håller mig fortsatt borta från VP-konton.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christian

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-09 klockan 17:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.