Om 10 år under 15 år.
Sök:

Om 10 år under 15 år.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av LBG

ställde för sedan frågan: Om 10 år under 15 år.

Jag behöver hjälp att tänka rätt!
Förutsättningarnå är rätt enkla. Jag planerar att gå i pension om 10 år, med de förutsättningar vi känner till idag.
Pensionen ska täcka vardagslivet, och det har jag sett till genom att ha rimliga fasta kostnader. Mitt dilemma är att jag när jag gått i pension så vill jag tillbringa vintrarna på varmare breddgrader. Jag budgeterar med 15 år. Vintrarna kommer att kosta mig ca 150.000kr/år.

Jag har nu ca 1,3 Mkr i fonder och aktier fördelat på 50/50 Sverige/Globalt.

Är det för hög risk? Jag har tänkt att det är för tidigt att flytta pengar till räntefonder, jag hinner ju med några svängningar till. Eller?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

En tumregel Jan pratar om är 10% aktier per år man kan avstå från pengarna, så 10 år skulle enligt det vara 100% aktier. Jan brukar även rekommendera att man ändå har en viss andel räntor, så utifrån det du skriver skulle globala barnportföljen kunna vara ett alternativ. Mer om den här:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Varför en viss del räntor rekommenderas kan du läsa här:

Räntefonder – krockkudden i ditt sparande

Sedan kan du vikta mer mot räntor, ju närmre pensionen du kommer. Med 9 år kvar, 90% osv. Hög aktieexponering hade jag absolut kört, precis som du gör, men att börja kika på räntor kan nog vara klokt. Om inte annat för att det ska kännas bra i maggropen när det närmar sig.

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag vet inte hur mycket du kan om aktier, men jag hade bara kört indexfonder. 50% Sverige tycker jag är lite för hög risk med tanke på hur litet Sverige är globalt sert.

Jag har just nu (allt indexfonder):

70% Swedbank Robur Access USA

10% Swedbank Robur Access Asien

10% SPP Aktiefond Europa

10% SEB Sverige Indexfond

Jag vet inte hur mycket du kommer fortsätta spara, men om du bara låter ditt nuvarande kapital växa och om 10 år börjar ta ut 4% så blir det ”bara” steax över 100’ per år. Du måste upp i närmare 4 miljoner om du ska kunna ta ut 150’ i ”lön”. Du behöver då komplettera med ca 7000:- i sparande de närmaste 10 åren givet en snittavkastning om 8%.

Om du däremot kan tänka dig att ta av kapitalet i 15 år så behöver du bara låta pengarna växa och då räcker de.

Jag hade också växlat över till räntor successivt.

Så allt är lite avhängt vilka övriga förutsättningar som finns. Vill du t.ex. inte ta av kapitalet, utan bara avkastning, eller vill du av kapitalet? Finns det något som ska gå i arv?

Blev du klokare?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Elin och Fredrik för feedback.
  Jag sparar 5000:-/ månaden nu och jag räknar med att ta av kapitalet på ålderns höst. I en perfekt värld så kommer jag att ha 50.000 kr/år i aktieutdelningar och sedan sälja av fonder för 100.000 kr/år.
  Jag förstår att 10 år är ganska nära å andra sidan är det långt till 25 år som är det bortre änden av spannet dit pengarna ska räcka. Klurigt…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  LBG

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-11 klockan 05:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.