Om bolån
Sök:

Om bolån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Om bolån

Hej,Tack för de utmärkta två avsnitten i podden om bolån nyligen!Har två frågor som jag undrar om ni kan resonera lite (mer) kring.1. När jag förhandlat ner bolåneräntan med vår bank (SEB) upplever jag att de efter en ganska kort tid höjer den igen men vi får inte i förväg veta när så sker. T.ex. hade jag fått ner den i juni och av en slump såg jag att de plötsligt höjt med  0.15% i december. Alltså två kvartal senare. Perioden innan hade vi dock samma ränta i ett helt år. Ska man behöva bevaka och förhandla med banken vart och vartannat kvartal, det känns ju jättejobbigt?2. Vi amorterar sedan flera år ca 1% av våra bolån årligen, vi ligger dock klart under amorteringskraven. Vi vill nu göra två saker som känns väldigt motstridiga; dels öka amorteringstakten. Men dels också höja våra lån för att bekosta renovering av huset, senare även ny bil.Vi lånar hellre mer än att ta av vårt sparande (sälja aktier/fonder).Hur ska man tänka här; hade det varit ”smartare” att inte amortera alls och istället haft ett dedikerat sparande i några år för att få ihop till denna renovering /bil som vi visste skulle komma? Eller skulle vi amorterat ännu mer och istället nu öka på lånet med våra nya lånebehov?Kort o gott, hur ska man tänka med löpande amortering kontra nya lån, i förhållande till eget sparande till investeringar /kostnader i form renovering av huset /ny bil?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ska försöka svara lite kort iaf.

  1. Om ni har rörlig ränta så är det bara rabatten ni förhandlar om, så om bankens listränta höjs så höjs er ränta med samma höjning. Det man förhandlat om brukar vara 1 år. Om det var en bunden ränta ni förhandlat om är det mycket konstigt om räntan höjts men det tror jag inte ni har.
  2. Amortera eller inte är nog inte så stor skillnad, visst om man amorterar så minskar räntekostnaden minimalt. Tänk dock på att när ni lånar mer pengar så måste ni antingen amortera ner hela det nya lånet på 10 år eller så kommer hela ert bolån få amorteringskrav, dvs amorteringen kommer höjas rejält. Så i ert fall när ert bolån inte har nåt amorteringskrav så kanske det hade varit bättre att spara istället. Det är nog inget jätteproblem för jag gissar att ni vill amortera ner ert tilläggslån inom 10 år ändå.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-27 klockan 13:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.