Om bolån
Sök:

Om bolån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Om bolån

Hej,

Tack för de utmärkta två avsnitten i podden om bolån nyligen!
Har två frågor som jag undrar om ni kan resonera lite (mer) kring.

1. När jag förhandlat ner bolåneräntan med vår bank (SEB) upplever jag att de efter en ganska kort tid höjer den igen men vi får inte i förväg veta när så sker. T.ex. hade jag fått ner den i juni och av en slump såg jag att de plötsligt höjt med  0.15% i december. Alltså två kvartal senare. Perioden innan hade vi dock samma ränta i ett helt år. Ska man behöva bevaka och förhandla med banken vart och vartannat kvartal, det känns ju jättejobbigt?

2. Vi amorterar sedan flera år ca 1% av våra bolån årligen, vi ligger dock klart under amorteringskraven. Vi vill nu göra två saker som känns väldigt motstridiga; dels öka amorteringstakten. Men dels också höja våra lån för att bekosta renovering av huset, senare även ny bil.
Vi lånar hellre mer än att ta av vårt sparande (sälja aktier/fonder).
Hur ska man tänka här; hade det varit ”smartare” att inte amortera alls och istället haft ett dedikerat sparande i några år för att få ihop till denna renovering /bil som vi visste skulle komma? Eller skulle vi amorterat ännu mer och istället nu öka på lånet med våra nya lånebehov?
Kort o gott, hur ska man tänka med löpande amortering kontra nya lån, i förhållande till eget sparande till investeringar /kostnader i form renovering av huset /ny bil?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Peter!

Fråga 1 skulle jag svara såhär på!

När du förhandlar med banken så förhandlar du om en ”ränterabatt”, alltså en rabatt på bankens förutbestämda ränta för i det här fallet 3-månaders räntan (rörlig).

Skulle banken höja den grundliga räntan som du har rabatt på så kommer ditt lån öka med lika mycket som dom höjer, eftersom du har en rabatt.

Så det som troligtvis har hänt är att efter du fick din rabatt så höjde dom sin ränta, därav fick du högre.

Vid perioden innan har då ingen höjning eller sänkning skett och det har då stått stilla.

En sak att ha i beaktning är att den räntan du förhandlar fram gäller bara i ett år, så varje år måste du egentligen kolla upp med banken så att du antingen får samma rabatt eller förhandla om igen!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, tack Robin!
  Ränterabatten gäller alltså i ett år men räntan kan ändå ändras under året om bankens ränta ändras.
  Peter

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 2. Vit pil

  Helt korrekt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-27 klockan 13:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.