Om krisen eller kriget kommer
Sök:

Om krisen eller kriget kommer

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av pia bak-frederiksen

ställde för sedan frågan: Om krisen eller kriget kommer

Om krisen eller kriget kommer har alla fått i sin brevlåda. I den står en rekommendation ”ha kontanter i mindre valörer”. Alla jag känner använder kort eller swishar. Hur gör man rent praktiskt med pengar om kriget kommer? Om jag blir tvungen att fly till ett annat land? Det här är ingen rolig erfarenhet att fråga efter – men finns det någon läsare som kan dela med sig av egen eller släktingars erfarenhet?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag har funderat över samma fråga. Vid en kris skulle elektroniska betalningsmedel kunna sluta fungera. För att täcka det behovet är svenska sedlar bra ersättning. Är det däremot en mer omfattande kris eller krig upplever jag en risk att den svenska valutan snabbt tappar i trovärdighet och därmed värde. Därför kan det vara bra att även ha andra valutor. Dollar eller Euro är tänkbart. Vill man ta steget längre är det alla valutors moder, nämligen guld, som gäller.

För mig är detta steget innan bufferten på sparkontot och omfattar ca 1 månadsinkomst.

Vad tycker du?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tror att frågan har helt olika svar beroende på typ/varaktighet av kris.

Omfattande Strömavbrott på något/några dygn? Ha lite svenska kontanter.

Långvarig kris, kanske inlett med krig (tänk Ukraina), skulle kunna skapa kraftig inflation, men så småningom kommer du nog åt konton etc. Då vill man ha investerat i andra valutor, typ globalfonder.

Ska du fly till annat land inför/efter en invasion? Pengar på konto utomlands, och kanske några sedlar i annan världsvaluta

I praktiken är ju det mesta av detta väldigt svårt att uppnå för de med vanlig ekonomi. Svårt att ha pengar i utlandet om man måste låna pengar för att ha tak över huvudet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-09 klockan 12:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.