Om man har en väldigt ojämn inkomst
Sök:

Om man har en väldigt ojämn inkomst

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Om man har en väldigt ojämn inkomst

Hej,

I och med att jag är frilans är mina inkomster extremt ojämna. Jag räknade ut att i år har jag hittills i genomsnitt tjänat ca 28000 i månaden efter skatt. Ibland gör jag ett reklamjobb och får 200000, i en klumpsumma, för upp till 5 månaders jobb, och sen kanske jag bara gör några pyttesmå jobb för några tusenlappar kommande månader, medans jag också jobbar på egna mer konstnärliga projekt som för tillfället inte ger mig någon inkomst.

Jag tycker det är lite svårt hur jag ska göra rent praktiskt. Jag har gjort en realistisk budget hur jag ska använda 2600 i månaden, varav 5000 är till sparande, och 4000 är i ”lyx” kategorin. Vilket känns okej. Men hur hade ni gjort rent praktiskt med de klumpsummorna jag får in. Jag tänker att jag kanske bara ha dem på ett konto vid sidan av, och betala mig själv 26000 i månaden från det kontot? Eller vad tror ni? Hur hade ni gjort?

Tack

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Låter som ett perfekt fall för ”fyra hinkar strategin”. Enligt mig, en fenomenal metod för att räkna ut vilken risk man bör ta. Du kan alltså räkna ut hur mycket du behöver ha i likvider/buffert och hur mycket du kan investera.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

 

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ha ett års utgifter på ett sparkonto. Använd detta som en buffert som du betalar dina räkningar med och konsumerar för. Varje gång du tjänar nya pengar så fyll upp bufferten och flytta överskottet till en portfölj av aktier/räntor beroende på horisont. Så hade nog jag gjort. Dvs alltid ligga ett år före i tiden.

Då gör det inget om du inte tjänar några nya pengar på tex 5 månader eftersom du då har en buffert för att klara 12 mån utan inkomst.

Tycker 4 hinkar är onödigt komplicerat. Men många här verkar gilla den modellen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-16 klockan 20:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.