Ombalancering i en portfölj med aktier i Lysa och ränefonder i fondkonto i Avanza
Sök:

Ombalancering i en portfölj med aktier i Lysa och ränefonder i fondkonto i Avanza

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Naser

ställde för sedan frågan: Ombalancering i en portfölj med aktier i Lysa och ränefonder i fondkonto i Avanza

Hej!

Jag har en låg-risk portfölj (30 aktier/70 räntor) hos Lysa och har bestämt att flytta räntefonder ur Lysa och sätta de i en fondkonto hos Avanza. Några frågor om detta:

 1. Finns det någon födel att använda Lysa i sådan situation? Jag känner att om jag gör så här använder jag inte Lysa med fullt potential för jag måste ändå ägna tid for ombalancering.
 2. Hur och hur ofta behöver jag göra ombalancering? Det blir ju viktigare när borser går ner, då måste man flytta pengar till Lysa, eller?
 3. Är det värd att spara pengar så genom att minska skatten (räntefonder på fondkonto och inte i ISK)?

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har själv en räntefond på Lysa fast 80/20. Detta är som ett sparkonto och på väldigt kort sikt 0-3 år.

 1. Varför ska du flytta när lysa är ett billigare alternativ? Kom ihåg att du skattar 30% på vinster i ett fondkonto. Förstår inte varför du ska ombalancera ?
 2.  Du gör bara ombalancering om du har nått dina mål etc… Lysa är en fondrobot och sköter allt själv.
 3. Du betalar en schabllonskatt på ett ISK. Räntor ökar inte jättemycket i värde men ISK är bättre än ett fondkonto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Marre,
  Jag frågade Lysa och de sa att man inte kan öppna fondkonto hos de. För jag har mycket räntor (70%) tycker jag att ISK är inte bra för räntor går inte upp men jag måste ändå betala den ISK skatten. På fondkonto kan jag gärna betala 30% på vinst. Som jag har förstått rekommenderar många att ha räntefonder på en fondkonto för räntor gå inte up mycket, eller?
  Ombalancering behöver jag om jag flyttar räntefonder ut från Lysa.

  Kan du förklara den du har skrivit på början? har du 80% räntor, 20% aktier i en ISK hos lysa? Vad är ”en räntefond”?

  Så här räknade jag:

  Säg jag har 1000kr på en 100% räntekonto, som har utvecklats +1% under året.
  a) på ISK kommer jag betala (1.25/100)10000.3=3,75kr skatt
  b)på fondkonto kommer jag betala (1/100)1000.3=3kr skatt

  Tack!
  Naser

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Naser
 2. Vit pil

  Precis 20/80 aktier i olika räntefonder som lysa själva investerar i som ex spiltan räntefond, amf räntefond lång etc finns många och dom sprider risken över räntefonder.

  Lysa själva rekommenderar inte heller att man investerar 100% räntefonder precis som du säger för låg avkastning på ISK konto. Det är därför man har 20% aktier.

  Man kan aldrig förutse hur börsen kommer utvecklas. Mitt råd kvarstår. Ska du gråta över 75 öre på ditt räkneexempel? Är sparhorisonten kort mellan 0-3 år och du kommer behöva pengarna då så är det inget som slår ett 20/80 konto.

  Ha det gött.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Marre

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-26 klockan 00:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.