Ombalansera inför pension
Sök:

Ombalansera inför pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marianne

ställde för sedan frågan: Ombalansera inför pension

Hej,

Jag tänker börja ta ut från IPS om cirka 2 år. Där finns nu cirka 1 miljon i aktiefonder, mest globala med låg avgift. Tänkte mig att få ett tillskott på cirka 10.000 kr per månad före skatt. Bör jag redan nu ”säkra ” mitt sparande och successivt byta till räntor? I vilken takt? Och vilken sorts räntesparande?

Med vänlig hälsning

Marianne

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om jag tolkar det rätt är det alltså 100% olika aktiefonder nu i din IPS och då låter det absolut klokt att balansera om till en del räntor eftersom sparhorisonten inte längre är lång (10+ år)

Det finns ett par tumregler för andel räntor, t.ex. att ha en så stor del i aktier som man har sparhorisont i år, i tiotal procent. Så om man ska använda pengarna om 4 år ska man ha 40 % i aktier och resten räntor etc. Den andra tumregeln är sin ålder som andel räntor. Är man 60 år, 60% räntor etc.

Gällande vilken typ av räntor kan en kombination av långa och korta räntor vara passande. Bästa räntefonderna 2018 enligt Jan:
– Spiltan Räntefond Sverige
– AMF Räntefond Lång
– IKC Avkastningsfond

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för råden. Nu funderar jag på hur man taktiskt ska ombalansera 60% av sparandet i nuvarande aktiefonder till olika räntefonder. 10 % en gång per månad, eller långsammare ? Hälsningar från Marianne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marianne
 2. Vit pil

  Hej! Jag hade justerat det direkt, men där kan man vara olika. 10% en gång per månad är inget dåligt alternativ, utan för funka bra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-08 klockan 08:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.