Ombalansera innebär mycket skatt
Sök:

Ombalansera innebär mycket skatt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas

ställde för sedan frågan: Ombalansera innebär mycket skatt

Hej!

Har ägt Fortnox i snart 10 år. Det har varit en hisnande utveckling de sista åren och nu ligger jag plus 8400% vilket gör att detta bolag väger nästan 70% av hela min portfölj. Jag vill vikta ner men aktierna ligger i depå vilket innebär 30% skatt. Jag har några mindre ränteutgifter att kvitta emot skattemässigt men det är inga större summor.

Jag har fundrat på detta i några år och ju längre jag väntat desto mer övervikt får Fortnox och desto mer skatt kommer det kosta att ombalansera.

Det är samtidigt lockande att behålla hela innehavet för bolaget går som tåget och jag tror på deras affärsidé.

Vill gärna ha några sypunkter och idéer hur man skulle kunna agera.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är alldeles för stor del av din portfölj. Max 10% för aktiva placeringar. Sälj allt och flytta till ISK också. Inte bra att vara girig. Nu har du haft tur. Det är som att spela på en slotsmaskin. När man vinner ska man ta ut pengarna. Om man fortsätter spela kommer man förlora allt därför att maskinen behåller en viss andel procent av vad som sätts in. Det kan vara så att den kommer gå bra och du kommer tjäna ännu mer. Men det kommer till större risk. Har du läst här på bloggen vet du vad jag menar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fokusera på vinsten istället för skatten!

Ett tips för att betala lägre belopp i skatt är att hålla på aktierna tills kursen sjunker! I och för sig blir vinsten lägre då, men skatten verkar vara viktigare än vinsten för din del.

Skämt åsido… Har du fler portföljer? Att låta ett bolag ta upp 70% av ditt samlade portföljvärde är inte rationellt risktagande. Justera omedelbart!

Om du hade startat upp ett sparande idag, hade du då lagt 70% i ett enskilt bolag? Fundera över skillnaden mellan tur och skicklighet.

Grattis till vinsten!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med tidigare kommentarer, grattis, önskar själv att jag hade satsat på fortnox, speciellt när man själv arbetar i branschen och nu känner till bolaget ännu bättre.. Men som de andra har sagt, man blir lätt för girig, se istället hur mycket du har tjänat på just denna aktie. Sälj av och fördela över din portfölj, att ha så mycket i ett o samma bolag blir för riskfyllt, i alla fall för min del.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Använd schablonmetoden istället så skattar du 20 % av säljpriset, istället för att skatta 30 % på vinsten.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Du har säkert råd att betala 30% skatt var inte så girig .

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-12 klockan 15:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.