Ombalansera tidigare än planerat
Sök:

Ombalansera tidigare än planerat

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Ombalansera tidigare än planerat

Hej

Jag kör 4 hinkar principen ungefär enligt era rekomdationer (tack för den) och har planerat att göra omfördelningar mellan hinkarna 2 gånger om året en vid mellandagarna och en vid midsommar och däremellan inte titta på mina konton

Idag finns mina hinkar enligt följande, buffert (som mitt månadsparnde går till) och mellanrisk hos lysa , min passiva hos SAVR och lekhinken hos Avanza

Jag gjorde i mellandagarna min omfördelning plus att jag förde in en vinst från en försäljning i höstas på 800.000 och här gjorde jag ett stort misstag och blandade ihop kontona och skickade 90% till Avanza och 10% till lysa dumt nog utan att märka det, jag kollade så fördelningen mellan lysa och SAVR var ok och sedan lekte jag med min lekhink och tänkte % istället för pengar och köpte 10% plejd 10% fortnox 80% bambuser, detta var ju pengar som skulle lekas med, jag loggade ut och tänkte mer eller mindre glömma bort mina konton fram till midsommar, som för alla andra hördes det inga roliga besked här under Q1, men jag stod emot och och kollade inte mina konton (för detta är långsiktigt sparande) fören häromdagen när det dök upp en teckningsrätt för bambuser som gjorde att jag behövde logga in på mitt avanzakonto och som då lyste blått och hade då gått upp ca 300% sedan jul, jag fick mig en chock då jag hade förberett mig på minst -30% men jag fick ändå inte ihop beloppet som var alldeles för högt trotts den höga procentuella uppgången som gjorde att jag gick tillbaka och kollade vad jag hade gjort egentligen som detta uppdagades, jag försöker följa min plan och inte mer än 2 gånger om året gå in på mina konton och är egentligen inte jättebra på detta med aktier och fonder även fast jag försöker så gott jag kan, jag sålde mina teckningsrätter och nu står jag med en alldeles för stor lekhink i proportion till mitt sparande!

min fråga är bör jag gå ifrån min plan och ombalansera mellan hinkarna redan nu eller ska jag hålla mig till planen och vänta till midsommar så jag inte gör något i panik i dessa oroliga tider?

(Jag är väll medveten om att detta bara är enormt tur att en jättemiss blev min livs affär för min del och jag tror på inget sätt tror jag att jag kan tajma marknaden bättre än någon annan)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Om du har gjort en miss med summor som borde ligga någon annanstans, som jag förstår det, så tycker jag inte det är en dålig idé att fixa till denna missen.

Sedan så tycker jag inte det är dumt att ombalansera när större ras har skett, fördelningen brukar förändras väldigt mycket vid dessa tillfällen och avvika från sin ursprungsfördelning.
Du gör exakt som du villl, båda sätten funkar!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Grattis till lotterivinsten!😂

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-08 klockan 18:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂