Ombalansering
Sök:

Ombalansering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ike

ställde för sedan frågan: Ombalansering

Hej! Att Lysa, när börsen svänger hit o dit, ombalanserar oftare än de 1-2 g/år som man själv gör i en portfölj, hur påverkar det avkastningen över tid?

Fråga 2, nu när guldet är så högt värderat, är det oklokt att köpa då? Vill gärna skapa en rika tillsammans portfölj.

Tack på förhand!

Ike

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. En högre frekvens av ombalansering sänker generellt risken och avkastningen då man blir mindre exponerad mot aktiemarknaden. Men det ger samtidigt en bättre kontroll på ens fördelning av aktier/räntor då kman inte glider iväg alltför långt från sitt mål.
 2. Här hänvisar jag till resonemanget att man inte kan tima marknaden…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ike
 2. Vit pil

  Gäller detta resonemanget också då man har 100% aktiefördelning? Dvs att man ombalansering mellan de olika index, i form av Global, Tillväxt och Sverige?

  Om Sverige index går bra och ökar från 20% till 25% av ens totala fördelning. Ska man då sälja av 5% Sverige och istället köpa Globala samt Tillväxt. När ska man välja att ”omfördela” sin portfölj? 1 ggr/månad, 1 ggr var 3:e månad eller mer sällan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  L
 3. Vit pil

  Hur ofta man ska ombalansera är väldigt omtvistat. Finns inget givet svar på frågan hur ofta man ska göra det, men minst 1 gång per år i alla fall. Sedan får man fundera lite på om man istället vill ombalansera som Lysa gör när målfördelningen blir sned (vilket egentligen är det rimligaste).

  Själv ombalanserar jag en gång per år oftast. Vid kraftiga nedgångar (börskrascher) så ombalanserar jag oftare. Har man bara aktie-fonder i portföljen ser jag ingen större anledning att ombalansera oftare än 1 gång/år då korrelationen mellan dessa generellt är väldigt hög.

  Något annat att ta hänsyn till vid ombalansering är kostnaden det medför. Har du bara rena aktiefonder eller svenska räntefonder så är det ju gratis. Men har du enskilda aktier, ETF:er (guld), annan valuta osv. så kostar det ju en del att köpa/sälja också. Då jag har en ganska stor del av dessa i min portfölj (40%) så lutar jag åt att ombalansera mera sällan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Nilsson B

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-27 klockan 21:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.