Ombalansering
Sök:

Ombalansering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Ombalansering

Hej! Jag tänkte fråga hur viktigt det är att ombalansera. jag gick efter nybörjarportföljen och satte in pengar i somras och såg nu att det skett en del förändringar i portföljen. Är det något man bör göra rätt omgående? Mvh Robin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Robin!

Att ombalansera kan liknas lite vid att vårstäda varje år: man ser efter hur tex. det där stökiga förrådet ser ut efter ett helt års användning, och omorganiserar sedan lite så att förrådet ska fungera så optimalt och enkelt som möjligt. Efter ett helt år av utveckling så kommer dina fonder att vara lite spretiga: vissa kommer ha gått bättre (tex. tillväxtfonderna och Sverigefonderna) medan vissa kanske har gått sämre (tex. globalfonderna). Om du i din planerade portfölj har en riskspridning som innebär, 10% exponering mot räntor, 10% exponering mot tillväxtländerna, 20% exponering mot Sverige och 60% exponering globalt så kan portföljen efter ett år av utveckling istället ha en exponering där tillväxtländerna står för 12%, Sverige står för 23% och den globala delen kanske har sjunkit och står för 55%. Flera år av en sådan utveckling kan göra din portföljs riskspridning väldigt skev, så att du till slut tar en mycket större risk i portföljen än vad du från början tänkte göra. Att ombalansera portföljen en gång per år innebär alltså att du återställer risken till din ursprungliga plan för att hålla risken i schack.

Jag tycker inte att du behöver ombalansera nu redan efter ca. ett halvår, det räcker gott och väl att ombalansera portföljen en gång per år, exempelvis vid årskiftet. Men om du vill ha just årsskiftet som din tidpunkt för ombalansering så kan du ju antingen ombalansera nu eller vänta tills nästa årsskifte och sedan ombalansera kontinuerligt varje år.

Hoppas svaret hjälpte!

Med vänlig hälsning,
Emil Torpman

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  TIlläggskommentar: Eftersom du investerar enligt Nybörjarportföljen så har du en 60% exponering mot aktier och 40% mot räntor. Eftersom aktier i regel ger mycket bättre avkastning än räntor (speciellt i dagsläget) så innebär detta att din portföljs riskspridning väldigt snabbt blir skev (tex. att du helt plötsligt sitter med en exponering av 50/50. Jag skulle därför säga att det är extra viktigt att ombalansera just i din portfölj, eftersom det faktiskt är meningen att den ena delen av portföljen (aktiedelen) ska gå bättre än den andra (räntdelen).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Torpman
 2. Vit pil

  Tack för svaret Emil, då förstår jag. 😊

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robb

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-08 klockan 12:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.