Ska man balansera om oftare vid börsnedgång?
Sök:

Ska man balansera om oftare vid börsnedgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av niklas

ställde för sedan frågan: Ska man balansera om oftare vid börsnedgång?

Hur ser du på att använda sig av ombalansering av sin portfölj när det är oroligt på börsen t.ex. som det var i januari. Om man i vanliga fall gör en ombalansering i december och sedan sjunker börsen 10% så kan det ju vara gynnsamt att ombalansera. Risken är ju att om man inte håller sig till sin plan med tydliga datum för ombalansering så köper man på sig mer aktiefonder på en sjunkande börs och vid ett utdraget börsfall så blir förlusten (minskningen av ens kapital) större än om man inte hade gjort något.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jan skriver att han brukar ombalansera portföljen två gånger om året, vid nyår och vid midsommar. Citat från artikeln jag länkar till t.ex:

”Om man ska följa teorin för RikaTillsammans-portföljen så behöver man egentligen inte ombalansera då inget av tillgångsslagen har fallit utanför gränsen 25 ± 10 %.”

Ombalansering i RikaTillsammans- och Nybörjarportföljen

Om man har en lång sikt (vilket man bör ha med aktiefonder) så spelar heller inte tillfälliga nedgångar någon större roll utan det är något man faktiskt räknar med.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Well…om man använder Lysa så ombalanserar de automatiskt om skillnaden mellan räntor och aktier avviker mer än tre procent mot önskad fördelning under mer än fem bankdagar. Otroligt smidigt, så det där är ingen issue för mig:-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Risken blir ju då att man balanserar om för tidigt och förlorar mer i fallet än vad man annars hade gjort. Jag tror att risken att fatta fel beslut ökar om man håller på att tänka på det sättet. Bättre att ha en plan och hålla sig till den även när det gungar lite.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-01 klockan 11:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.