Ombalansering
Sök:

Ombalansering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Ombalansering

Jag har en rookie fråga då jag precis börjat att komma igång med mitt sparande.

Efter avsnittet ”Ombalansering 2019” så följde jag ett av examplen ”Förenklad variant Globalportföljen”.

Det står ”Dock behöver man komma ihåg att den här portföljen kommer att svänga mycket, både upp och ner. Under en 15 års period kommer den med stor sannolikhet ha tappat hälften eller mer av sitt värde vid två tillfällen. Det medför en stor risk för att man som sparare får panik och tar dumma beslut som att sälja av iinnehaven”

Om/när avsnittet ”Ombalansering 2020” kommer, och rekommenderar 4 helt andra fonder, ska man då sälja av den tidigare portföljen och göra om den helt? eller ska man låta ”2019-portföljen” leva i 15 år?

hur ska jag tolka det?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Andreas!

Finns inga dumma frågor!

Det som står om att innehavet kan halveras två gånger på en 15års period är i just värsta utfallet för börsen, i alla fall historiskt.

Ombalanseringen för 2020 kommer nog inte att skilja jättemycket i vilka fonder, det som kan skilja är om någon fond har blivit billigare och följer samma index som en i den gamla portföljen. Detta brukar däremot vara väldigt små ändringar och är inte ett måste att följa, du kan absolut välja att följa det helt men din portfölj för 2019 kommer du nog kunna ha i 15 år om inget drastiskt förändring i en fond händer.
Så att kolla över fonderna en gång per år är aldrig dumt.

Däremot hittar du en förändring som du vill följa så säljer du endast av delen du vill byta ut och flyttar den dit.
Jag tycker att sälja allt och omfördela blir lite fel, så förespråkar hellre att du använder Jans dokument för ombalansering, dokumentet hittar du här! Skrolla ned en bit så finns den i artikeln!

Hoppas du känner dig lite klokare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-26 klockan 12:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.