Ombalansering/byte av fond
Sök:

Ombalansering/byte av fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MP

ställde för sedan frågan: Ombalansering/byte av fond

Hej!

Såg artikeln inför söndagens avsnitt och funderar på om jag ska byta ut Avanza Global mot LF Global Indexnära. Jag har cirka 380 000 kr i Avanza Global – hur gör jag bytet smidigast? Finns det något sätt att göra det utan att:

1) stå utanför börsen i en vecka.
2) dubbelbeskattas.

Hur hade ni gjort? Är det värt mödan? :)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har största delen av mina investeringar i Avanza Global, jag kommer inte byte till Länsförsäkringar Global Indexnära.

Du vill byta för att få lägre avgift/skatt antar jag? Skillnaden är minimal. Om det är värt mödan? Om du tycker det är kul att byta fonder så kanske. :)

Dubbelbeskattas? Vad tänker du på här? Har du fonden på vanlig aktiedepå eller ISK/kapitalförsäkring?

Ett sätt att byta fonden utan att stå utanför börsen om du tycker det är viktigt i en vecka är att ta ett värdepapperslån.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Du är inte utanför marknaden i 1 vecka. Det är något som man ska inte bry sig om. Själv kommer jag byta min Avanza Global till 100% LF Global indexnära. Allt på en gång. LF har lite bättre hållbarhet  och lite billigare och det räcker för mig. Dem kommer gå ganska jämnt långsiktigt.  Avanza tjänar på mig 0. 03% extra i avg när jag flyttar till LF global index och jag tjänar 0.06% i avg. Ingen vet vilken vinner i längden med det kommer bli minimal skillnad i avkastning. Lycka till.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ska man byta fond så är man med den summan som man byter utanför marknaden några dagar beroende på vilka fonder man byter från och till. Med anledning av det så utsätter man ens portfölj för en viss risk, möjligen sker det en större korrigering av börsen under denna tiden.

  Med anledning av detta – om det är större del av ens portfölj – så brukar jag dela upp bytet i i ett antal mindre byten istället för ett stort. Säg att jag byter 50 % av fonden nästa vecka sen byter jag kvarvarande del av fonden nästkommande vecka.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Sensini
 2. Vit pil

  Att vara utanför marknaden i 2-3 dagar på 15-20 års sikt gör det varken från eller till. Lycka till.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 3. Vit pil

  2008-10-13 gick Stockholmsbörsen upp på en enda dag 8,93 %, jag hade inte velat vara utanför marknaden den dagen pga ett fondbyte.

  Risken att du prickar en sådan dag är minimal, men jag vill bara vara tydlig med att det inte är riskfritt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sensini
 4. Vit pil

  Nu är risken större efter en sådan uppgång att den går ned – 8% på en dag. Ok. Vet vad du vill säga. Man gör lite hur man själv vill.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 5. Vit pil

  Jag är väldigt grön på det här, har följt bloggen och råden om rika tillsammans portföljen (och barnportföljen till mina barn) sedan ett par år, men valde förra året att inte balansera om min dåvarande portfölj hos Nordnet, utan öppnade istället ett nytt sparande hos Lysa dit mina månadsbetalningar gick framöver.

  Därför står portföljen från 2017 fortfarande och ”tuggar” på Nordnet, den har gått bra så jag klagar inte men nu vill jag som sagt följa årets rekommendationer som publiceras på söndag här på bloggen och balansera om den, även om jag inte sätter in mer pengar på Nordnet så står där ändå rätt mycket pengar.

  Så nu till min fråga. Hur fungerar det på Nordnet, måste man sälja av allt man har för att balansera om? Jag har barnens sparande på Avanza och där finns ju en ”byt” knapp…men den finns inte på Nordnet? (Som ni märker är jag väldigt grön😳)

  I övrigt är jag tacksam för bloggen då den gjort både mig, min sambo och våra barn lite ”rikare”🤙🏼

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Love Harkell

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-16 klockan 18:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.