Ombalansering eller lysa
Sök:

Ombalansering eller lysa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mathias

ställde för sedan frågan: Ombalansering eller lysa

Hej. Jag började spara enligt din nybörjarportfölj för 4 år sedan. Har haft ett sparande på autogiro så har inte brytt mig om portföljen så mycket. Kollat till den lite då o då bara och den har visat positiva resultat hela tiden. (Även nu under corona så ligger jag ändå på +). Men….Jag har inte ombalanserat eller bytt ut några fonder sen jag startade portföljen för 4 år sen. Så nu till min fråga. Tycker du jag ska sälja av allt och byta till lysa fondrobot eller ombalansera enligt upplägget du gjort? Lite trist att förlora all avkastning som jag samlat på mig under dessa 4 år eller tänker jag helt galet? Och jag har inte heller gjort flera portföljer som du nämner nu med 4 hinkar metoden utan jag har bara 11 fonder i min ”nybörjarportfölj” och inget mer. Hur tycker du jag ska lägga upp allt? Mvh Mathias

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur du vill göra kan bara du svara på. Generellt om du inte har något större intresse av att kolla och balansera, är det bättre att välja Lysa.

Du förlorar ingen avkastning bara för att du byter. Du tar bara ut vinsten. Och procenten som visar plus börjar om från den insatta dagen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Mathias!

Du behöver egentligen inte göra någonting utöver att eventuellt ombalansera fonderna, du lär ha en större del aktiefonder just nu.

Portföljen står nog sig väldigt bra fortfarande i form av avgifter och liknande, så det beror såklart på om du vill försöka maximera avkastningen genom att få lite lägre avgifter.
Så länge du sparar på och låter dina pengar vara så kommer det ge en bra avkastning under en lång tid.

Men en fråga du kan ställa dig är om pengarna i Nybörjarportföljen har för låg risk mot sparhorisonten? Vad är det du sparar till med just detta sparandet?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, tack för svar! När jag skapade portföljen hade jag ca 20% räntor och 80% aktier men de är som du säger, nu är de förmodligen snarare 10/90 % skulle jag tro. De är ett väldigt långsiktigt sparande som ska vara på ungefär 20-25 år till, så jag kan gå i pension vid en ganska tidig ålder. De är mitt mål.

  En annan fråga, de jag menade med att jag förlorar avkastning var att om jag säljer av allt så förlorar jag väl ”ränta på ränta” effekten? För den är väl bara kopplad till det ISK kontot jag har portföljen till?

  MVH mathias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-11 klockan 18:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂