Ombalansering och tjänstepension
Sök:

Ombalansering och tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rebecca

ställde för sedan frågan: Ombalansering och tjänstepension

Hej Jan!

Det har nu gått ca ett halvår sedan jag kom igång med min pengamaskin och jag är verkligen oerhört tacksam och glad för att du delar med dig av din kunskap på ett enkelt sätt som gör att det här med ekonomi till något begripligt och roligt.

Jag har nu satt min in i vilka fonder du anser vara bäst 2018 och läst din artikel som berör ombalansering. Jag hade tänkt ombalansera min portfölj denna månad (8 månader efter uppstart för att vara exakt) för att kunna ta del av dina bästa fondtips det här året (i annat fall sker ombalanseringen i slutet på året och det dröjer då inte särskilt länge innan den nya sammanställningen för 2019 kommer) men undrar om det är för tidigt för att göra det? Jag har använt mig av din ombalanseringsmall och fått fram vilka fonder som behöver säljas av/köpas till men förstår inte riktigt hur jag ska kunna använda mig av den då jag sett att man säljer andelar och inte säljer av en specifik summa (SEK). Hur ska jag tänka kring detta? Eftersom jag inte har sparat så länge så kan det i vissa fall röra sig om väldigt små belopp med vissa fonder (under 100 kr)- som ska antingen säljas av eller köpas till. Och lägsta belopp är vad jag kan se 100 kr. Rekommenderar du att jag avvaktar till årsskiftet eller ska jag göra ombalanseringen nu?

Vidare har jag frågor om tjänstepensionen. Jag flyttade mitt kapital i slutet på förra året från en traditionell försäkring (KPA pension) till en fondförsäkring inom KAPKL (Danica) då jag har många år kvar till pensionen (jag är 28 år gammal) och därmed vill ta en högre risk i hopp om att få en högre avkastning. Jag valde Danica då det inte fanns någon årsavgift (numera är årsavgiften 65 kr/år), det var det bolag som hade minst rörlig avgift 0,30 %, de inte hade någon flyttavgift men också för att de hade globalfonden Danske Invest Global Index som du då talade gått om. Jag har i dagsläget en entrelösning men ska göra ett fondbyte inom kort. Jag har dock svårt att bestämma mig för vilka fonder jag ska välja men också hur fördelningen ska vara. Så som jag ser det har jag flera alternativ och har sammanställt de alternativ du föreslår i dina artiklar som kan vara intressanta för mig, nämligen:
1. Aggressiv portfölj med en tillgångsfördelning på 40 % globalt, 30 % sverige 30 % tillväxt
2.  Global barnportfölj med 1 indexfond 100 % globalfond
3. Global barnportfölj med 2 indexfonder 90 % globalfond 10 % räntefond
4. Global barnportfölj 4 indexfonder; 2 aktieindexfonder 2 räntefonder
5. ”Nybörjarportföljen enligt ålder” där obligationsfonder avser ålder dvs 28 % och resterande tillgångsfördelning blir på aktiefonder 82 %

Jag har sett över utbudet på Danica (KAPKL/AKAPKL) och försökt ha din princip i åtanke dvs. ”den billigaste möjliga indexfonden med exponering mot hela världen” men det är minsann inte helt enkelt. Som du säger så kommer det förmodligen inte finnas någon pension att ta del av när det väl blir dags men jag hade verkligen uppskattat om du kunde ge mig lite råd kring hur jag ska tänka.

Vänliga Hälsningar
Rebecca

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Handlar det inte om några enorma skillnader så hade jag avvaktat med att ombalansera. En gång om året kan räcka, vid nyår förslagsvis.

Gällande pension så ser förslag 1-4 ut som rimliga alternativ, jag hade inte valt 28% räntor till pensionen även om du självfallet kan göra det om det känns mer bekväm. Om du hittar fonder som passar in hade jag själv satsat på alternativ 1. Om du inte hittar exakt de fonder Jan tar upp i artikeln så kan du med hjälp av denna artikel hitta andra bra fonder. Som Jan brukar säga, vilken typ av fond du väljer är viktigare än vilken du väljer :)

Hur väljer och analyserar man en indexfond?

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag har också nyligen flyttat min KAP-KL till Danica. Jag har fördelat ungefär som Globala barnportföljen men valde 100% aktier. Förutom global finns ju billig Tillväxtmarknad och Asien ex Japan (motsvarar ung Access Asien). Som Sverigefond passade jag på att ta Lannebo Småbolag när avgiften är rabatterad.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-10 klockan 18:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.