Ombalansering, står tidigare procentökning kvar trots att jag säljer och byter?
Sök:

Ombalansering, står tidigare procentökning kvar trots att jag säljer och byter?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Frans

ställde för sedan frågan: Ombalansering, står tidigare procentökning kvar trots att jag säljer och byter?

Hej!

Jag tänkte höra om någon koll på hur det fungerar på Avanza med exempelvis en ombalansering där jag säljer alla mina fonder för att sedan balansera om och köpa nya.

Låt säga att min ökning sen jag började spara för 3 år sedan står på 40 % +. När jag sedan säljer allt för att göra en ombalansering och köpa nya, kommer denna siffran ner på +- 0% då?

Tycker nämligen det hade varit kul att se om exempelvis 10 år hur den procentuella utvecklingen har gått och undrar då om denna funktion faller bort under en ombalansering eller om dessa 40 % kommer stå kvar även om jag byter ut alla mina fonder?

Hoppas ni förstod frågan och kan svara.

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Frans!

Om du säljer allt och köper igen så kommer din utveckling att ändras till +/- 0.
Detta för att det blir en helt ny investering.

Jag ser ingen anledning till att du ska sälja allt för att sedan köpa samma igen. Vid en ombalansering, sälj endast det du behöver för att kunna balansera tillbaka till ursprungliga fördelningen.

Här kan du få tag i Jans dokument för ombalansering, så slipper du sälja alla fonder varje år.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-17 klockan 21:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.