"Ombalansering" vid börsnedgång?
Sök:

”Ombalansering” vid börsnedgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bruno

ställde för sedan frågan: ”Ombalansering” vid börsnedgång?

Hej!

I och med börsens nedgång under den senaste tiden funderar säkerligen alla privatekonomiskt intresserade på hur man bäst bör hantera sina pengar på börsen. Finns det någon vinst att hämta i att ”ombalansera” sin (exempelvis) 90/10-portfölj såhär tidigt in på vad som kan vara (eller inte vara) en längre nedgång? Om börsen gått ner en del hittills, borde man inte ombalansera för att dels ligga rätt i sin riskfördelning (där räntor nu tar upp en större andel av portföljen), och dels för att köpa aktier billigare när det är rött på marknaden? Eller är det helt enkelt så att den nedgång som vi sett hittills inte är stor nog för att rättfärdiga att hungrigt börja rota runt i portföljerna? Är en sådan åtgärd någonsin rättfärdigad, eller bör man helt enkelt utan undantag hålla sig till sin ”plan” och ombalansera 1-2 gånger om året?

Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Frågan är bara, när du ska balansera tillbaka till din nuvarande fördelning? Löser du den biten, så kommer du tjäna pengar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Svaret på frågan har tidigare besvarats (med källhänvisningar) i denna tråd:

https://rikatillsammans.se/fragor/kan-man-ombalansera-for-ofta/

TL;DR Det är OK att låta portföljen avvika 5 %-enheter från ursprungsfördelningen utan att agera.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-02 klockan 20:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂