Ombalansering vid kraftiga börsfall
Sök:

Ombalansering vid kraftiga börsfall

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Ombalansering vid kraftiga börsfall

Hej,

jag har en fondportfölj som Avanza har satt upp som var en förvald variant. Har länge tänkt att vill jag omfördela den mer i linje med nybörjare portföljen.

Har inte kommit till skott fören nu när det är så kritiskt på börsen. Så min fråga är om det är rimligt att göra det i dessa tider eller ska man avvakta. Som sagt vill jag omfördela oavsett och har velat göra det länge. Men finns det ett bättre läge för ombalansering generellt? Och kan man göra det i detta läge när börsen rasar?

tack

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Som jag förstår dig rätt så har du haft en större andel aktiefonder nu än vad du egentligen ville ha?
Hur ser din fördelning ut nu efter nedgången, den kanske närmar sig den valda fördelningen som du vill ha?

Visst kan börsen gå ned lite mer, men om du inte behöver pengarna på en lite längre sikt så hade jag inte ombalanserat från aktiefonder just nu efter denna nedgången.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,
  Tack för ditt svar, uppskattar att du skriver!

  Ett förtydligande kan vara mitt användande av termer här. Kanske är det inte en obalansering jag menar. Utan enkelt förklarat har jag 16st olika fonder i min portfölj med en fördelning 30% räntor och 70% aktier. Den fördelningen vill jag ha kvar. Det jag vill göra är att se till att jag har mindre antal fonder då jag ser att Nybörjare portföljen har ca 5 olika fonder (som det ser ut nu när jag tittar på den uppdaterade varianten Jan gjort). Min fråga är om det finns ett ”bra läge” att göra just den justeringen på sin portfölj då jag alltså vill gå från 16st till ca 6st.
  Och är det ok att göra den justering nu?

  En till fundering: då jag tecknade denna portfölj när jag hade mindre kunskap trodde jag att antalet fonder var bra riskspridning, men har förstått nu att det är i fördelningen mellan räntor och aktier som man snarare balanserar sin risk. Har jag förstått rätt då?

  Tack för din support!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Börsen har haft stora svängningar per dag det sista, så om tanken är att byta från flera liknande fonder till ett mindre antal kan det vara tryggare att vänta. Iom fondbytet ligger du potentiellt utanför marknaden en eller ett par dagar, och eftersom det kan röra sig flera procent under den tiden känns det enligt mig lite oförutsägbart. Har du liknande fonder (t ex flera liknande globalfonder) så är det inte heller något bråttom att byta.

  Om du däremot vill byta mellan fonder som inte liknar varandra, t ex räntefonder aktiefonder, då är det bättre att ombalansera så snart du känner att din portfölj är ur balans. Vanligt är att ombalansera om det glappar mer än t ex 5%, eller 3%.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  A
 3. Vit pil

  Är inne på det som A skriver, att om du ska sänka antalet fonder hade jag istället väntat till börsen är lite mer stabil eller flyttat en väldigt liten del i taget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-26 klockan 17:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂