Ombalansering vid kraftiga börsfall
Sök:

Ombalansering vid kraftiga börsfall

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sensini

ställde för sedan frågan: Ombalansering vid kraftiga börsfall

I artikeln ”Ställ dina frågor om privatekonomi och sparande här” så avslutas artikeln med följande:

Jag har fått en del frågor kring ombalansering. Om du har LYSA så behöver du inte ombalansera överhuvudtaget, det sköter fondroboten automatiskt åt dig. När det gäller modellportföljerna så upplever jag inte riktigt behovet än. Glidningen i ”Globala barnportföljen” med 80 % aktier, 10 % räntor och 10 % guld ligger just nu ”bara” på 76,5% aktier, 11,5 % räntor och 12,1 % guld.

Jag får en känsla av att vi saknar bra regler i våra modellportföljer NÄR vi ska ombalansera. Vi har en regel om att vi gör det en gång per år efter årsskiftet, men ingen regel vid kraftiga kursändringar vad jag vet. Är inte detta något vi bör implementera? Nu får jag en känsla av att vi balanserar på känsla, och därmed försöker tajma marknaden. Rätta mig gärna om jag har fel.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har samma fundering som du. Min nybörjarportfölj (som är av 2018 års variant, dvs guldfri 60/40) balanserade jag faktiskt mitt i februari innan fallet och nu har den passerat 55/45-fördelning för en vecka sedan och borde enligt riktlinjerna fördelas om pronto.

Samtidigt så känns det inte alls som rätt tillfälle att sälja räntor för att köpa aktiefonder. Kanske skulle jag kunna stänga av alla automatiska inköpsordrar i månadssparandet för att kunna köpa bara aktiefonder, och därigenom balansera på sikt. Men det tar ju tid och energi att sitta med ett excelark och räkna på vad som skall köpas varje månad isåfall.

Kort sagt skulle jag också uppskatta lite mer guidning i hur man skall tänka kring ombalansering.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vissa fondrobotar har t.ex regler att balansera om när en tillgångssida har gått +/- 5% från sin ursprungliga fördelning. Något sådant kan absolut vara en bra idé att följa om man vill ha en extra struktur på sin omfördelning!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-18 klockan 09:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.