Tjänar man på att ombalansera oftare?
Sök:

Tjänar man på att ombalansera oftare?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hampus

Den här artikeln publicerades 2017-05-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Tjänar man på att ombalansera oftare?

Hej!

Jag har försökt hitta svar på min fråga men tyvärr utan framgång!

Jag sparar enligt nybörjarportföljen här på bloggen.

Här på bloggen skrivs det att man ska ombalansera ca två gånger om året för att sälja dyrt, köpa billigt. Om jag istället skulle ombalanser portföljen varje månad (med hjälp av mitt måndsspar, dvs köpa  så balansen blir rätt igen) skulle jag vinstmximera mer då? Skulle jag kunna tjäna på att göra en ombalansering per månad istället för ca två om året? Eller är de dumt?

Väldigt tacksam för svar :)

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Hampus,
Du menar alltså att du med ditt månadsspar köper där du ligger under ”målet”. Det betyder egentligen att du alltid köper det som är ”billigt”, om det räcker för att ombalansera portföljen så räcker det gott och väl. Anledningen till att man ombalanserar portföljen är ju att man vill ”sälja dyrt och köpa billigt”, när kapitalet blir stort kommer du behöva göra det också (dvs. när ditt månadsspar inte längre räcker till).

Sen ska man inte underskatta den psykologiska aspekten, ett månadsspar är ju även lite granna till för att du ska skapa det och sedan glömma bort det i 20 år. Det är inte så viktigt att ens ombalansera portföljen, det bästa vore nog om man bara glömde bort det och sedan om 20 år tittar tillbaka och råkar hitta portföljen :-). Men eftersom att det inte går till på detta vis så kan man lika gärna ombalansera när tillfälle ges. Om du inte vill ha ett fast månadsspar så kan du köpa på dig de bitar där det ”saknas”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Martin!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med föregående talare. Jag vill bara lägga till aspekten att om man ombalanserar för ofta så låter man inte ”vinnarna löpa” utan man riskerar att sälja för tidigt. Därför är ett intervall som Mathias skriver bra eller om man inte kollar till sin portfölj så ofta, datumbaserat som jag, t.ex. vid nyår.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man läser studier som ekonomer har gjort så påstår dessa att en ombalansering bör ske en gång per kvartal (för att det ska vara optimalt), men sedan kan man ju även ombalansera när avvikelsen är specifikt +/- X% från ursprungsallokeringen. Om man fokuserar på att ombalansera enbart när avvikelsen är +/- X% från ursprungsallokeringen, då kan ombalansering ske på helt olika tidsperioder beroende på hur aktiv kursutvecklingen är i portföljen. Ibland har man ju händelser så som Fingerprint Cards och/eller motsatsen (d v s de som sticker upp rejält i pris/kurs). I de fallen är det rimligare att ombalansera av rent opportunistiska skäl. Förstår du vad jag menar?

Själv är jag en av de som faktiskt kollar av mina portföljer dagligen. Nu har jag så klart även portföljer med hävstångscertifikat o dyl, men även långsiktiga aktieportföljer. Aktieportföljerna erbjuder ibland opportunistiska möjligheter som jag helt hade missat att nyttja om jag inte hade kollat av dagligen. När jag sedan skriver att jag kollar av dagligen så handlar det inte om att uggla framför datorn i flera timmar. Vi pratar oftast om 15 minuter per dag. Ibland mindre, beroende på om det finns en opportunistisk möjlighet att ombalansera portföljerna eller inte.

Vad som är optimalt för dig har helt och hållet med dig att göra, så skulle jag påstå. Sätt upp en regel och följ den. Allt inom allokering av kapital handlar om regler som man följer som om det vore religiös lag. Det är så man håller sig normal i skallen.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Mathias!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-03 klockan 00:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.