Omplacera 1 miljon
Sök:

Omplacera 1 miljon

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes

ställde för sedan frågan: Omplacera 1 miljon

Hej RikaTillsammans!

Mina föräldrar har allt sitt sparande i allemansfonder och rysslandsfonder (ca 1 miljon kr), med tanke på den höga avgiften på fonderna och turbulenta tider på börsen undrar jag nu hur ni tycker att vi ska gå tillväga?

Mina föräldrar har cirka 10 år kvar till pension och min tanke var att omplacera dessa pengar i 55% räntefonder och 45% Globalfonder enligt nybörjarportföljen. Vill inte att mina föräldrar ska förlora sina besparingar i en kommande börskris när dom bara har 10 år kvar till pension samtidigt som det känns mindre bra att sälja av fonderna nu när börsen gått ner ca 10% på kort tid.

Hur hade ni agerat i min situation? Bör vi omplacera nu eller avvakta? Är isk det bästa alternativet för aktiefonderna vid eventuella omplaceringar?

 

Med vänliga hälsningar Johannes

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade börjat Småspararguidens råd:

Är det bra att plocka ut sin pension snabbt?

Det är ett komplext svar med många livsomvälvande beslut. Deras huvudtes är att man ju har ca 20 år som pensionär och därför kan ha en del av pengarna investerade både fram till pensionen och kanske en stund efteråt. Men de ger inga klara besked eftersom alla är olika.

Om du flyttar pengarna så är det ISK som gäller, åtminstone för aktiedelen (ränta får ni på sparkonto. Ska ni ha räntefonder så blir skatten på dem lägre i en fonddepå)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ryssland har utdelningar mitt i sommaren , typ efter midsommar. Personligen hade jag väntat med Ryssland till efter det (lite hasardspel får man ha)  efter de är sålda i sommaren så kan du se hur marknaden är då och agera efter.

Allemansfonderna hade jag avyttrat omedelbart. Kört in typ 1/3 råvaror (handelsbanken råvarufond duger ypperligt) 1/3 någon försiktig hedgefond ( prior Nilsson idea eller pacific multiasset) och sen resten i kassa (vanligt sketet lönekonto eller nåt) och köp om börsen kraschar efter jul.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Dimmer, blir ju en massa skatt då.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Rutger

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-29 klockan 20:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.