Omplacering av fonder på AF till ISK (student)
Sök:

Omplacering av fonder på AF till ISK (student)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josefine

ställde för sedan frågan: Omplacering av fonder på AF till ISK (student)

Hej!

Jag har en del barnfonder kvar som jag har haft i 10-25 år. Nu har jag fått upp ett stort intresse för min privatekonomi och jag tackar innerligt för att din blogg! I och med detta har jag nu rannsakat mina fonder och kommit fram till att dom inte är dom bästa utifrån 1) hög förvaltningsavgift 2) bara aktiefonder (vill diversifiera) 3) foderna ligger på AF inte ISK. Dessa nackdelar vill jag rätta till genom att omplacera!

Med hänsyn till CSN fribelopp behöver jag omplacera i minst två omgångar (en varje termin) och jag planerar att gå efter din ”nybörjarportföljen” samt lägga en andel i råvarutillgångar.

  • Nordea Alfa (förvaltningsavgift 1,45 % – avkastning 2016 11,61% – avkastning 3 år 43,61%)
  • Nordea Asian Fund (förvaltningsavgift 1,56% – avkastning 2016 10% – avkastning 3 år 44,72%)
  • Nordea Global Dividend Fund (förvaltningsavgift 1,50% – avkastning 2016 10,8% – avkastning 3 år 25,4% )
  • Nordea Nordic Fund (förvaltningsavgift 1,40% – avkastning 2016 2,53% – avkastning 3 år 36,86%)
  • Totala fondbeloppet är ca 50 000kr med mest i Alfa och Asian och absolut minst i Nordic. Fondinfo från fondkollen.se

Hur rekommenderar du att jag ska börja? Vilken/vilka ska jag sälja av först? Sparhorisont minst 5 år med månadsöverföringar (max 1000-2000kr fördelat på samtliga fonder).

Hoppas du har några kloka inflikningar att komma med, tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Josefine!

Nu var det ett tag sedan frågan ställdes, men tänker att jag svarar ändå. Nu vet jag inte exakt vad ditt fribelopp hos CSN är, det är såklart den första faktorn att anpassa sig till. Eftersom dessa fonder verkar vara på ungefär samma nivå hade jag tänkt som så att jag sålt av de fonder vars summa passade mest med beloppet. Kan vara skönt att sälja av de med sämst utveckling för att istället lägga pengarna i något bättre.

För att hålla koll och struktur kan det vara skönt att sälja av allt innehav från en fond på en gång, en god översikt är skönt särskilt om planen är att omplacera dessa pengar i nya fonder.

Lycka till, hoppas det gått bra!

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bump!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-19 klockan 12:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.