Omplacering av fonder på en gång?
Sök:

Omplacering av fonder på en gång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nasser

ställde för sedan frågan: Omplacering av fonder på en gång?

Hej,

Jag har börjat läsa och lära mig mycket i det här bloggen, tack Jan och alla andra!

Jag undrar om omplacering och har läst relaterad artiklar och frågor i bloggen men fortfarande är frågan kvar: Jag har månadsparande på min portfölj för att minimiser risken att köpa för dyrt. Med tanke på det, hur ska man placera pengar från befintliga fonder till nya fonder under omplacering? Riskerar man inte att köpa för dyrt om man gör det på en gång? Det blir viktigt especiellt om det är en stor del av innehavet, eller har jag fel? Är det bättre att genomföra omplacering under 2-3 månader?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jan skrev en artikel om det här för ett tag sedan, om man ska investera allt på en gång eller sprida ut investeringarna. Där kan du läsa lite resonemang och vad som ligger bakom dem!

Citat från texten: ”-…Räknar man antalet perioder så visar det sig att i 68 % av alla 12 månaders-perioder skulle vara bättre med en engångsinvestering än en spridning över tid.”

Ska vi sammanfatta artikeln så tenderar det vara gynnsamt för avkastningen att investera allt på en gång, men för att kunna sova gott om natten och känna ett lugn är det ofta skönt för psyket att spri ut det till olika tillfällen. Exempelvis genom månadssparande.

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Hoppas du känner att du hittar ett svar i texten!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Elin, som du skriver är det bråk mellan känsla och vara rationellt. Jag förstår resultatet om man har en stor summa och man jämför investering på en gång eller sprida över tid (även om där, för att ha en rättvis jämförelse borde man ta genomsnittet över vilken månad börjar man för att ta bort om det är något speciellt om jan. till exemepl). Men om man har andra fonder inom samma ISK och man vill bara omplacera är lite olika. Men de 4 steg var ju ett bra sätt att tänka.

  Mvh
  Nasser

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nasser

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-11 klockan 14:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.