Omplacering av pensionsfonder
Sök:

Omplacering av pensionsfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena

ställde för sedan frågan: Omplacering av pensionsfonder

Hej
Jag håller på att byta ut mina akitvt förvaltade fonder till egna förvaltade då avgiften är alldeles på tok för hög, strax över 2%. Det gäller ett Pensionskapital på 3 miljoner som jag ska omplacera och jag är 50 år gammal. Min fråga är vilken Fondportfölj rekommenderar ni? Tänker jag rätt i att välja Globala barnportföljen eller ska jag sprida ut kapitalet på fler olika fonder och med lägre risk? Är nybörjare och ej van placerare.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Barnportföljen kan nog passa bra, den passar på lång sikt, 10+ år. Den portföljen har en stor riskspridning, exempel på uppbyggnad som Jan rekommenderar är följande:

Aktiefonder:
Länsförsäkringar Global Indexnära 30%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 5%
SEB Sverige Index 5%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
SPP Aktiefond Global 30%
Swedbank Robur Access Asien 5%
Xact Småbolag/PLUS Sverige Småbolag 5%

Räntefonder:
Spiltan Räntefond Sverige 5%
Öhman Realobligationsfond 5%

Nybörjarportföljen är också ett alternativ med lite lägre risk om man föredrar det, rekommenderas på tidshorisont 4-6 år då det är högre andel räntefonder i den. I den portföljen är fördelningen följande:
Globalfonder 45%
Sverigefonder 15%
Korta Räntefonder 20%
Långa Räntefonder 20%

Vill du läsa mer om dem och riskprofilen har du länk här:

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Lycka till med sparandet!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-11 klockan 21:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.