Omvänd löneväxling?
Sök:

Omvänd löneväxling?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Omvänd löneväxling?

Jag är statligt anställd och min arbetsgivare har en extra tjänstepension där de sätter av 4,6% av min månadslön till Kåpan extra pensioner. Nu har vi anställda fått möjligheten att göra en omvänd löneväxling där vi kan få ut dessa 4,6% som lön istället.

Min fråga är helt enkelt om ni tror att man tjänar på att göra denna omvända löneväxling så att man själv kan investera dessa pengar i ett privat pensionsparande? Jag har läst lite att ”vanlig” löneväxling lönar sig om man har en tillräckligt hög månadslön. Tror ni det är likadant när det gäller omvänd löneväxling?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Har funderat på detta också. Några tankar om det…

Tänker att det borde vara en fördel att ta det i lön, sålänge inte slutlönen inte blir över ca 43300.

Får ju bättre föräldrar/sjukpenning, bättre allmän pension, bättre övertid, antagligen en bättre investering av pengarna över tid då de placeras i en traditionellförsäkring hos Kåpan, mindre inkomstskatt som pensionär.

Tjänar man över 43300 så borde fördelen vara  att du placerar pengarna själv i ett bättre alternativ än traditionellförsäkring.

Dock så antar jag att det dras bort någon procent av arbetsgivaren då det är billigare att betala ut pengar till pension än i lön.

Mvh

Henke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om det är så att du får ut dom 4.6% helt i lön, utan några avdrag.
Så skulle jag säga att du bör ta ut dom som lön istället.

  • Som ovan säger, om du tjänar under ca 43000kr så kommer denna lönen att påverka din allmänna pension positivt. Varför man säger att det inte är värt att göra en ”vanlig” löneväxling under den summan, är för att då förlorar du den allmänna pensionen på det beloppet. Det är då 18.5% (om jag inte missminner mig) som du får på allmänna pensionen.
  • Tjänar du över ca 43000kr, så kan du lika gärna ta ut summan som pengar och sedan löneväxla den delen över och då bör få ut ca 6% mer än om du tar ut det som lön.

Jag tycker att båda dessa är attraktivt, förstnämnda får du 18.5% mer i betalning och den andra, 6%.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-05 klockan 10:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.