Önskar feedback på mitt sparande!
Sök:

Önskar feedback på mitt sparande!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Valle

ställde för sedan frågan: Önskar feedback på mitt sparande!

Hej

Jag har varit student i över 5 år, och har precis tagit examen och börjat jobba. Har därför inte haft något sparande, men nu är det hög tid att sätta igång! Eftersom jag är nybörjare skulle jag uppskatta om ni granskade min taktik och mina fondval 🙂

Jag har Swedbank som bank, och har en buffert där på ett e-sparkonto utan ränta. Är medveten om att det finns alternativ med ränta på andra banker, men jag vill gärna ha dom pengarna på samma bank som mitt lönekonto, och inte sprida ut pengarna på allt för många platser. Dessutom så är min buffert rätt liten (30 tusen drygt) då jag inte har bil, barn eller hus (bor i hyresrätt) dessutom har jag jobbgaranti med min utbildning.

Sen har jag öppnat ett lysa-konto med en 60/40 fördelning. Tanken är att denna ”mellanriskhink” ska gå till en insatsen för en bostad om ca 5 år. För varje år jag sparar kommer jag öka andelen räntor med 10% i denna hink.

”högriskhinken” har jag på Nordnet. Där hamnar 50% i Länsförsäkringar global indexnära, 10% i Swedbank Robur acces Asien, 20% går i SEB Sverige indexfond. Sista 20 tänkte jag splitta 10% i någon småbolagsfond, och 10% i något investmentbolag (kom gärna med förslag här!)

Tanken är att jag ska lägga undan ca 6000 kr varje månad i mina mellan och högriskhinkar. Hälften i varje. Hur tror ni om mitt upplägg? Skulle uppskatta jättemycket om jag fick förslag / tankar och konstruktiv feedback 🙂

 

Mvh Valle

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter som en bra strategi, inget att anmärka på utifrån dina förutsättningar.

Möjligtvis ett alternativ till din 60/40 lysa portfölj skulle kunna vara en rika tillsammanas portfölj eller en golden butterfly portfölj, men är du ovan vid inbesteringar så är det överkurs.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    ,,Högriskhinken,, rätt bra men enligt mig skulle jag ha följande fonder 50% LF Global,10% Robur Acces Asien,20 % Handelsbanken Global småbolag index,20 % Spiltan investmentbolag Sverige nåt liknande sen du kan ändra fördelningen som du vill.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-20 klockan 22:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.