Önskar feedback på pensionspar
Sök:

Önskar feedback på pensionspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sophia

ställde för sedan frågan: Önskar feedback på pensionspar

Hej!

Skulle bli väldigt tacksam för lite feedback på min strategi för långsiktigt pensionssparande på börsen, eftersom jag är nybörjare på det här. Jag är 29 år och vill starta en pensionssparande på ca 1300 kr/ månad som inte kräver så mycket underhåll.

Vad tror ni om detta upplägget?

60 % Globalfond: Länsförsäkringar global indexnära (avgift: 0,22)

 

27 % Sverigefonder:  14% SEB Sverige indexfond (avgift: 0,26)

13 % Spiltan aktiefond investmentbolag (avgift: 0.26)

 

13 % Tillväxtmarknadsfonder: 9 % Avanza Emerging Markets (avgift:0,29)

4 % Swedbank Robur Access Asien (avgift: 0,35 %)

 

Är det rimligt?

 

Tacksam för svar!

Vänliga hälsningar,

Sophia

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Man ska komma ihåg att det räcker gott och väl med den billigaste globalfonden som din bank erbjuder. Bara en globalfond innehåller +1300 bolag vilket är en fantastisk spridning redan från start :) det är den absolut enklaste formen att spara i och inget underhåll krävs, osexigt men bra om man vill vara fullständigt inaktiv!

Om tanken är att du ändå vill köra med din portfölj så skulle jag ta bort Swedbank robur access Asien eller Avanza Emerging Markets, lite kaka på kaka med dom två. Avanzas täcker lite fler marknader och är därmed bredare. Jag själv undviker gärna Sverige i stora drag, då man är en så liten spelare sett till hela världsekonomin.

Du får vara beredd på att göra ombalanseringar ibland, i ditt fall +30 år innan pensionen slår in, vissa tycker inte att det är så stort arbete medan jag är en av dom som vill lägga tid på annat och låta pengarna jobba helt ostört. Därav gör jag det så enkelt jag bara kan :))

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för input! Var lite osäker på just tillväxtmarknadsfonderna, men då kan det kanske vara en idé att skippa swedbank robur access asien och endast lägga ca 10 % på avanza emerging markets och öka på andelen i globalfonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sophia

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kör själv med Xact högutdelande, Avanza Global och Tin Core New tech i mitt eget sparande till pensionen! Men tänk på avgifterna! Lycka till!

Mackan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sophia!

Jag tycker att i sak att du skulle kunna köra på dessa fonder. Kanske lite mindre Asien och Tillväxt samt Sverige med fördel för Globalfonden. Kanske typ 75% LF Global Indexnära, 15 % Sverige och 10% Asien och Tillväxt. Men jag kan tycka detta är lite av en smaksak.

I övrigt skulle jag mer fundera på din risknivå, är du bekväm med en 100% aktieportfölj, hur kommer du må om dina pengar går ned 50% i värde? Skall du överväga att lägga in räntor i din portfölj och kanske guld?

Rekommenderar avsnitt #99 och #133 för att komma igång med ditt sparande.

Hoppas det går bra!

Mvh Tobbe

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för input!
  Har funderat på det där med räntefonder, men känns lite väl tidigt att lägga in det i sparandet redan nu när det är på såååå lång sikt. Jag är medveten om att det kommer svänga och att jag behöver omfördela ju äldre jag blir.

  Tack för tips om avsnitt, ska kolla!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sophia

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-27 klockan 12:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.