Öppna sparkonto, något att tänka på?
Sök:

Öppna sparkonto, något att tänka på?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JT

ställde för sedan frågan: Öppna sparkonto, något att tänka på?

Hej,Jag har en del av mitt sparande under ett lysakonto och trivs med det. Resten har jag förnärvarande på ett 0-räntekonto hos en storbank – Jag tänkte nu föra över hela den summan till rebellia eller avida. Är det något som jag bör tänka på? För mig känns det lite läskigt att föra över stora pengar till en bank jag knappt hört talas om, antar att det dock är helt obefogat.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Storbanker är säkrare än nischbanker även om pengarna skyddas av insättningsgaranti ju högre ränta desto mindre säkerhet ,jag skulle rekommendera Banco  Santander  eller kanske Resurs bank.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jan sa i någon av de senare podavsnitten att han inte rekomenderade små banker och gav som ex Hoist spar.

  Frågor
  1. Vad menas med att storbanker är säkrare även om de mindre har insättningsgaranti?
  En stor bank går kanske inte i konkurs lika lätt men insättningsgarantin garanteras ju av staten. Var i består osäkerheten då?

  Ju högre ränta destå mindre säkerhet. På vilket sätt, förutsatt att insättningsgarantin gäller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Örjan Larsson
 2. Vit pil

  Vad vissa brukar anse vad risken är, är just att dessa banker har större risk till konkurs än vad storbankerna har, men som du säger har också dessa nischbanker insättningsgaranti som garanterar oss pengar från staten.
  Det som då finns kvar är att man inte tror att staten kommer att betala tillbaka pengarna, att det tar en längre tid att få tillbaka dessa pengar och därav en risk att du saknar likviditet i din ekonomi eller att banken förkastar dina pengar och på något sätt inte går att kolla hur mycket pengar du hade där och då kan inte staten garantera något. Däremot vet jag inte hur kopplingen mellan banken och dina konton ser ut mot staten och hur staten får tag i informationen.
  Detta är kanske någon annan som vet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Robin tack för ditt svar. Jag är ny på det här forumet. Jag vet inte vilken bakgrund och kunskap du har som gör att du tänker att en bank som blivit godkända för Insättningsgarantin i Sverige och övervakas av Finansinspektionen skulle förkasta spararnas pengar och att det skulle leda till att staten sedan inte kan garantera något. Det scenariot med den utgången låter inte sannolikt för mig, det låter mer som ett argument en större bank med sämre ränta skulle kunna ta till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Örjan Larsson
 4. Vit pil

  I mitt svar så är det mer funderingar och tankar om vilka risker det finns med att ha pengar hos banker generellt, vad kan just hända med pengarna i teorin.
  Har faktiskt ingen aning hur det skulle gå till att banken förkastar ens pengar, men i teorin så borde det gå att utföra.

  Jag är väldigt mycket för nischbanker generellt och tror inte långsiktigt på storbankerna att dom ska behålla sina positioner, men däremot så ska man vara försiktig att slänga sina pengar hejvilt för att få några punkter mer i ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej, sätt inte in pengar hos banker man knappt hört talas om.

Hellre stabila SBAB eller andra stora aktörer.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-05 klockan 10:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.